Mor el poeta català Joan Margarit

Margarit, una de les veus de referència de la literatura catalana, ha mort a causa d’un càncer.

El poeta català Joan Margarit, en una imatge d'arxiu
El poeta català Joan Margarit, en una imatge d'arxiu / EFE

El poeta Joan Margarit (Lleida, 1938) ha mort aquest dimarts als 82 anys a causa d’un càncer, segons han confirmat fonts editorials. El poeta català havia estat guardonat amb el Premi Cervantes 2019, el més prestigiós de les lletres en espanyol, atorgat cada any pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, i dotat amb 125.000 euros. “M’interessa la cultura, la resta no té solució”, va expressar quan va ser guardonat, també l’any 2019, amb el Premi XXVIII Reina Sofia de Poesia Iberoamericana.

El poeta català, nascut durant la Guerra Civil espanyola, deixa un importat llegat amb obres tan reconegudes com Joana, Casa de misericòrdia o Per tindre casa cal guanyar la guerra. Arquitecte de professió (i catedràtic de Càlcul d’Estructures de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona), Margarit també es va convertir en un dels poetes de referència de la literatura catalana contemporània.

Com a arquitecte, Margarit va participar en la construcció de la icònica Sagrada Família de Barcelona. Va compaginar l’arquitectura amb l’escriptura, tot i que no va començar a expressar-se en la seua llengua materna, el català, fins a l’any 1980. La seua obra poètica és extensa en les dues llengües, potser per això es definia com un “poeta bilingüe”.

“M’ofega el castellà, encara que mai el vaig odiar”, va escriure el poeta al seu poema Dignitat. També és especialment destacat el seu poema “La llibertat”, on manifesta que “la llibertat és una llibreria”, entre altres versos. Tota la seua obra poètica es pot trobar al llibre Tots els poemes (1975-2017).

La seua poesia, de vers lliure, parla sobre la veritat, la dignitat o la soledat. Veus del món de la cultura ja han lamentat la pèrdua de l’“arquitecte de les paraules” i han recordat la seua qualitat humana. Margarit deixa com a obra pòstuma el llibre inèdit Animal de bosc, que va escriure durant el confinament de l’any 2020.

També et pot interessar

stats