Mor el poeta Caballero Bonald

Caballero Bonald era un destacat membre de la Generació dels 50 i ha mort a Madrid als 94 anys 

El poeta Caballero Bonald
El poeta Caballero Bonald / Europa Press

L’escriptorJosé Manuel Caballero Bonald, premi Cervantes de l'any 2012, ha mort als 94 anys a Madrid, segons han confirmat fonts pròximes al poeta i l’Institut Cervantes. 

Caballero Bonald era una de les veus contemporànies més destacades de la literatura espanyola i membre prominent de la Generació dels 50 amb Francisco Brines, Carlos Barral, José Ángel Valente, Claudio Rodríguez, Ángel González, José Agustín Goytisolo i Jaime Gil de Biedma.

Poeta, novel·lista i assagista, Caballero Bonald va nàixer a Jerez de la Frontera (Cadis) l'11 de novembre de 1926. De pare cubà i mare d'ascendència aristocràtica francesa, va estudiar Filosofia i Lletres a Sevilla entre 1949 i 1952 i nàutica i astronomia a Cadis.

Va publicar el seu primer poemari, Las adivinaciones, el 1952, després d'haver obtingut amb aquest un accèssit del Premi Adonáis. Dos anys abans havia guanyat el Platero de poesia.

La seua trajectòria com a novel·lista va començar amb Dos días de septiembre' (1962; premi Biblioteca Breve), a la qual van seguir Àgata ojo de gato (1974; premi Barral, al qual renúncia, i de la Crítica),  Toda la noche oyeron pasar pájaros (1981), En la casa del padre (1988) i Campo de Agramante (1992),  que han estat reeditades repetides vegades i traduïdes a diferents idiomes.

És també autor dels llibres de memòries Tiempo de guerras perdidas (1995) i La costumbre de vivir (2001), que se subdivideix en una tercera part, Olvidos aplazados  en una edició conjunta titulada  La novela de la memoria  (2010).

La seua obra poètica completa està recollida en el volum Somos el tiempo que nos queda. Ha publicat a més diversos llibres d'assajos i cròniques de viatge i ha realitzat diferents adaptacions d'obres de teatre clàssic castellà. 

Va ser professor de Literatura Espanyola a la Universitat Nacional de Colòmbia i al Centre d'Estudis Hispànics del Bryn Mawr College. També va ser president de la sessió espanyola del PEN Club Internacional, càrrec del qual va dimitir el 1981, i el 1998 va crear la fundació que porta el seu nom. En el seu honor, es va instituir el 2004 el Premi Internacional d'Assaig Caballero Bonald.

També et pot interessar

stats