Mor Monjalés, un dels precursors del formalisme pictòric a Espanya i impulsor del Grup Parpalló

L’artista d’Albaida, que ha cultivat la pintura social al llarg de la seua trajectòria, ha mort als 91 anys

Monjalés durant una entrevista amb À Punt el setembre de 2021
Monjalés durant una entrevista amb À Punt el setembre del 2021 / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de juliol 2023 - 10:04 Actualitzat: 28 de juliol 2023 - 10:45

Monjalés, el destacat artista valencià de les avantguardes de postguerra nascut a Albaida, ha mort a València. José Soler Vidal ha faltat als 91 anys, després d’uns dies ingressat en l’Hospital Clínic de València. El pintor, escultor i també ceramista, integrant del Grup Parpalló, precursor de l'informalisme a Espanya i que va cultivar la pintura social, serà soterrat al seu poble natal, com ha confirmat la família.

Soler Vidal es va formar a final dels quaranta i principis dels cinquanta a l’Escola de Belles Arts de València. En els primers anys de trajectòria va incorporar els trets neocubistes a la seua producció i, anys després, arran de les seues estades en diferents països europeus, es va endinsar en l’abstracció.

Fou quan es va integrar en grups artístics com ara el Parpalló, el grup d’artistes valencians dels cinquanta, impulsat per a reconnectar la producció artística valenciana amb els corrents artístics europeus després del trencament que va suposar la Guerra Civil, i que precisament va passar a la història per introduir l’informalisme a la Comunitat Valenciana. De fet, a Monjalés se'l considera com a un dels artistes que va portar aquesta tendència artística a Espanya.

A banda del Grup Parpalló, Monjalés, que també va tindre en la pintura social una constant, va formar part de l'Art Nou i del Moviment Artístic del Mediterrani.

Exiliat durant el franquisme

Exiliat a Colòmbia durant el franquisme pels seus vincles amb el Partit Comunista, Monjalés va tornar definitivament a Espanya el 2013. Venècia, Polònia i un bon grapat de sales de tot Espanya van acollir les obres de l’artista d’Albaida en nombroses exposicions. Actualment, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) té algunes de les obres. A més de ser l'objecte de l'exposició, també va coordinar una gran quantitat d'exposicions individuals i col·lectives de caràcter nacional i internacional.

També et pot interessar

stats