Mor la llegendària Aretha Franklin als 76 anys

La cantant, una icona de la música negra i la lluita feminista, va guanyar 18 premis Grammy.

Aretha Franklin durant la seua actuació en l'encesa de les llums nadalenques en el centre Rockefeller a Nova York el 2009
Aretha Franklin durant la seua actuació en l'encesa de les llums nadalenques en el centre Rockefeller a Nova York el 2009 / Peter Foley (Efe)

La música està de dol. Aquest dijous ha mort, als 76 anys, la coneguda com a reina del soul o lady soul, Aretha Franklin. En els darrers anys hi havia rumors que la cantant patia de càncer, encara que ella sempre havia sigut molt discreta sobre el seu estat de salut. 

Guanyadora de 18 premis Grammy i nominada 44 vegades, Aretha Franklin va nàixer el 1942 a Memphis (Tennessee). L’artista va començar la seuja carrera musical als anys cinquanta, amb 18 anys, i a mitjan dels anys seixanta ja era una cantant molt respectada en el món del soul i el R&B. 

El seus dos primers premis Grammy van arribar amb un dels seus grans èxits: “Respect”, de l’àlbum I never loved a man the way I love you, l’any 1967. Amb aquesta cançó va arribar al número 1 de la llista Billboard Hot 100 i la va llançar directament a la popularitat. 

Des d’aquest èxit, va aconseguir que 76 dels seus hits estigueren al número 1 de les llistes de tot el món. A més, va ser l’artista femenina que va tindre la major quantitat d’èxits durant 40 anys. 

A banda de ‘‘Respect’’, entre les seues cançons destaquen “Natural women”, “Chain of fools”, “I say a little prayer”, “Think” o “I knew you were waiting (for me)”, amb George Michael. 

L’artista és considerada com una llegenda i una de les cantants més prolifiques del nostre temps. Té el títol de ser la primera dona que va ser inclosa en el Hall of Fame del Rock and Roll, el 1987, i que va rebre l’homenatge d’icona en la celebració de la gala Women in Music, organitzada per Billboard, l’any 2004. 

La seua última actuació va ser en novembre del 2017 per a un concert, a Nova York, de la Fundació Elton John per a la lluita contra la sida. 

Tasques humanitàries

Franklin va donar suport a nombroses organitzacions socials, com l’Associació Nacional per al Progrés de les Persones de Color (NAACP), els Special Olympics o el Centre Barbara Davis per a la Diabetis Infantil. Pel seu treball humanitari, va ser guardonada amb la Medalla Presidencial de la Llibertat.  

És coneguda la seua frase: “Tots demanem i volem respecte, homes o dones, blancs o negres. És el nostre dret humà bàsic”.   

També et pot interessar

stats