Mor l’escriptora Almudena Grandes, víctima d’un càncer, als 61 anys

La creadora es va donar a conéixer el 1989 amb l’obra Las edades de Lulú

L'escriptora Almudena Grandes, autora de 'Las edades de Lulú'
L'escriptora Almudena Grandes, autora de 'Las edades de Lulú' / Pablo Martín (Efe)

Almudena Grandes, un dels noms més coneguts de la literatura en espanyol, ha mort aquest dissabte als 61 anys, a conseqüència d’un càncer, segons ha informat l'Acadèmia de Cinema.

L’escriptora havia anunciat en una de les columnes que escrivia en el diari El País que patia aquesta malaltia, de la qual no ha pogut recuperar-se. 

Nascuda a Madrid en 1960, Grandes es va donar a conéixer l’any 1989 gràcies a Las edades de Lulú, una novel·la amb la qual va guanyar el premi de literatura eròtica La Sonrisa Vertical, i que va portar a la pantalla gran Bigas Luna.

Títols com Te llamaré Viernes, Malena es un nombre de tango, Atlas de geografia humana o Los aires difíciles, Castillos de cartón, El corazón helado i Els petons al pa, juntament amb el volum de contes Modelos de mujer i Estaciones de paso, la van convertir en un dels noms més consolidats i de més projecció internacional de la literatura espanyola contemporània.

Grandes era patrona d'honor de la Fundació Acadèmia de Cinema i moltes de les seues obres es van adaptar al cine. El 2010, va publicar Inés y la alegría, que va guanyar el Premi de la Crítica de Madrid, el Premi Iberoamericà de Novel·la Elena Poniatowska i el Premi Sor Juana Inés de la Cruz, primer títol de la sèrie Episodios de una guerra interminable.

Després d'aquesta publicació van seguir El lector de Julio Verne (2012), Las tres bodas de Manolita (2014), Los pacientes del doctor García (2017, Premi Nacional de Narrativa) o La madre de Frankenstein (2020), entre altres.

Casada amb el poeta i director de l’Instituto Cervantes Luis García Montero, Grandes era coneguda per les seues novel·les, però també pel seu compromís intel·lectual i polític.

També et pot interessar

stats