Mor l’artista Ouka Leele, la fotògrafa més identitària de la Movida madrilenya

La també Premi Nacional de Fotografia tenia 64 anys i molts la consideraven una de les precursores de la postmodernitat de la imatge

La fotógrafa Ouka Leele ha faltat a pocs dies de complir els 65 anys
La fotògrafa Ouka Leele ha faltat pocs dies abans de complir els 65 anys / Raúl Sanchiadrián (Efe)

El món de la cultura, i en especial el de la imatge i la pintura, diu adeu a la fotògrafa Ouka Leele, premi Nacional de Fotografia, però sobretot coneguda pel seu tarannà eclèctic i per ser una de les figures més antitrinitàries de la Movida madrilenya. Artistes i responsables polítics lamentaven aquest dijous la seua pèrdua.

Ouka Lele va morir aquest dimarts de vesprada a Madrid als 64 anys, després d’una llarga malaltia. La seua producció fotogràfica s’emmarca dins dels que els entesos han qualificat fotografia de la postmodernitat.

Inicis amb aquarel·les acolorides

Bárbara Allende Gil de Biedma, el seu nom de real, va irrompre en l'escena madrilenya a principis dels huitanta amb fotos acolorides a l'aquarel·la. Va ser una de les protagonistes de la Movida madrilenya i es va convertir en un referent de l'art contemporani, per la qual cosa va rebre el Premi Nacional de Fotografia en 2005.

Dos fets que recordava públicament el Ministeri de Cultura a Twitter, on ha lamentat "profundament" la defunció d’Ouka Leele. També recordava la fotògrafa el Museu Reina Sofia, qui compartia tres de les obres de l’artista que s’exposen en aquest espai.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, també recordava l’artista. “Va ser molt més que la fotògrafa de la Movida”, afirmava per a recordar que el seu treball “va significar una flamerada de llibertat”.

També et pot interessar

stats