Mor Enrique Fayos, impulsor del Teatre Olympia de València

L'empresari es va posar al capdavant del recinte el 1953 i el va convertir en un punt de referència cultural de la ciutat

El Teatre Olympia de València, en una foto d'arxiu
El Teatre Olympia de València, en una foto d'arxiu / Teatre Olympia

L'empresari cultural Enrique Fayos, impulsor del Teatre Olympia de València, ha mort aquest passat divendres als 98 anys, segons han confirmat fonts del seu entorn.

Fayos es va fer càrrec del Teatre Olympia a partir de 1953 i va aconseguir que el recinte esdevinguera un dels cinemes d'estrena més concorreguts de la ciutat. En la tardor de 1984 l'Olympia va tornar a obrir les portes com a teatre i en els últims trenta anys la programació s'ha anat adequant a l'evolució de la societat, de la indústria de l'espectacle i del consum cultural.

Durant aquests anys la família Fayos ha rebut múltiples reconeixements per la seua trajectòria cultural. El 2015 van rebre la Medalla del Consell Valencià de Cultura amb motiu dels cent anys d'activitat i el 2016 la Distinció de la Generalitat al mèrit cultural.

Els seus fills, Enrique i María Ángeles Fayos, mitjançant la societat Olympia Metropolitana, són actualment els responsables del Teatre Olympia de València. També gestionen altres espais culturals com el Teatre Talia, l'Auditori de Torrent, l'Auditori de la Vall d'Uixó i el Teatre Auditori de Catarroja TAC. Durant anys van estar al capdavant de la programació del Teatre Apol·lo de Barcelona i també van gestionar els cinemes Cinestudio d'Or a València.

El Teatre Olympia obri les portes el 10 de novembre de 1915, mantenint-se des de llavors en funcionament de manera ininterrompuda. Encara que es va inaugurar com a teatre, el 1923 es transforma en sala cinematogràfica per la major rendibilitat i la popularitat del cel·luloide.

Catalá i Puig expressen el condol

Després de conéixer la defunció de Fayos, nombroses personalitats del món de la cultura i la política valenciana han mostrat el seu condol. Entre ells, l'alcaldessa de València, María José Catalá, la qual ha destacat que la família Fayos és "una referència de la indústria cultural de la nostra ciutat", a més de "treballadors, honestos i idealistes". "Lamente molt la pèrdua", ha afegit en el seu compte de la xarxa social X.

Per part seua, el secretari general del PSPV i expresident de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que París "té un teatre Olympia, i València també", i ha lamentat que "el seu gran impulsor ha mort". "José María Pou, Ricardo Darín, José Sacristán, Lola Herrera, Raimon, Paco Ibáñez… Gràcies per portar-nos tanta cultura, Enrique. La funció, gràcies a tu, continuarà", ha escrit.

També et pot interessar

stats