Mor el dibuixant Ibáñez, pare de Mortadel·lo i Filemó

L'icònic historietista s'ha mort aquest dissabte al matí als 87 anys

Francisco Ibáñez amb una làmina de Mortadelo
Francisco Ibáñez, amb una làmina de Mortadel·lo / Europa Press

Francisco Ibáñez, un dels millors creadors espanyols d'historietes o còmics, pare de personatges tan populars i volguts com Mortadel·lo i Filemó, ha mort aquest matí a Barcelona als 87 anys.

Així ho ha anunciat en el seu compte de Twitter Penguin Espanya, que transmet amb enorme tristesa la mort de l'historietista, de qui ha ressaltat “la lucidesa i sentit de l'humor", i l’ha descrit com la "figura més important del còmic espanyol". L'editorial ha confirmat que dilluns vinent a les 12:30 hores es farà una cerimònia oberta al públic al Tanatori Sancho de Ávila, de Barcelona.

Ibáñez ha sigut l'autor espanyol de còmic més reconegut a Espanya i fora, després que el 20 de gener del 1958 va publicar la primera historieta de Mortadel·lo i Filemó, en el número 1.394 de la revista Pulgarcito, de l'Editorial Bruguera.

Des d’aleshores va publicar milers d'historietes dels desastrosos agents, primer en les revistes infantils de Bruguera i després en àlbums d'aventures llargues, un total de 220, amb títols com El sulfato atómico, Valor y... ¡al toro!, La máquina del cambiazo o Magín el mago.

Les grans celebracions de l'esport a nivell mundial també han sigut motiu recurrent de l'aparició de les seues aventures, entre altres Mundial 78, Moscú 80, Mundial 82, Los Ángeles 84, Seúl 88 o Barcelona 92, entre molts altres títols.

Nascut a Barcelona el 1936, Ibáñez va ser creador d'alguns dels personatges més cèlebres del còmic espanyol, ja que a més de Mortadel·lo i Filemó, que molts dels xiquets de hui coneixen gràcies al cinema, va ser el pare de Trencasostres, de Pepe Gotera y Otilio, de la comunitat de veïns de 13, Rue del Percebe i d'El botones Sacarino, professió en la qual l'artista es va iniciar en el món laboral.

Al febrer de l'any passat l'Ajuntament de Barcelona va decidir honrar Francisco Ibáñez "per la intensa trajectòria creativa, com a referent del món de l'humor i del còmic al nostre país".

Aficionat als còmics i el dibuix des de molt jove, Ibáñez té més de cent milions d'àlbums venuts, fet que el situa com l'humorista gràfic espanyol més prolífic i reconegut. 

També et pot interessar

stats