Mor el compositor grec Vangelis, autor de la banda sonora de ‘Carros de foc’

Va guanyar l’Oscar l’any 1981

El compositor Vangelis en una imatge recent
El compositor Vangelis en una imatge recent / EFE

Vangelis, el compositor grec reconegut per la banda sonora de la pel·lícula guanyadora de l'Oscar Carros de foc (1981), ha mort als 79 anys, segons l'Agència de Notícies d'Atenes.

Nascut Evànguelos Odysseas Papathanassiou el 1943, el jove Vangelis va desenvolupar molt prompte un interés per la música i va experimentar amb sons produïts colpejant olles i paelles o fixant claus, gots i altres objectes a les cordes del piano dels seus pares. Va absorbir els tons de les cançons populars gregues i la música coral cristiana ortodoxa, però no tenia cap formació musical formal.

Després de començar amb grups de rock locals, Vangelis se'n va anar a París quan tenia vint-i-cinc anys, unint-se a un èxode de joves artistes després del colp d'estat de 1967 que va instaur una junta militar a Grècia. Allà, es va sentir atret pel nou camp dels sintetitzadors electrònics que li van permetre crear els colors melòdics exuberants que es van convertir en el seu so característic.

Tot i tindre èxit en l'escena europea del rock progressiu del principi dels anys setanta, es va sentir incòmode amb les expectatives d'un artista intèrpret comercial i es va retirar quasi completament a l'estudi de gravació que va crear per a ell mateix a Londres.

Va ser allà on va escriure la partitura de Carros de foc, la història del triomf d'un grup de corredors britànics en els Jocs Olímpics de 1924.

L'èxit  d’aquesta banda sonora va eclipsar les seues altres partitures, però va escriure la música de diverses pel·lícules importants com Missing, dirigida pel seu compatriota Costa-Gavras, i el thriller futurista de Ridley Scott Blade Runner.

També et pot interessar

stats