Mor als 91 anys el compositor Stephen Sondheim, llegenda de Broadway

El lletrista va ser l'autor de coneguts musicals com West Side Story, Sweeney Todd o Into the Woods

Mor Stephen Sondheim als 91 anys
Mor Stephen Sondheim als 91 anys / Daniel Wallis | Reuters

El compositor i lletrista Stephen Sondheim, una de les figures clau de Broadway, ha mort aquest divendres als 91 anys. Considerat una llegenda dels musicals, Sondheim va ser el lletrista d'obres com West Side Story o Gypsy, i també compositor de Company, Sunday in the Park with George, Sweeney Todd o Into the Woods.

Nascut el 1930 a Nova York, Sondheim va guanyar un Oscar, un Pulitzer i més d'una quinzena d'Emmys i Grammys. Va començar a recollir èxits a la fi dels 50, quan va escriure la lletra de West Side Story i de Gypsy, i va continuar triomfant fins als anys 90, amb la lletra i la música d'Assasins, amb la qual donava veu a les persones que havien matat o havien intentat matar un president dels EUA.

La primera obra en la qual va compondre tant la música com la lletra va ser la comèdia de 1962 Golfus de Roma, que va guanyar un Tony –els guardons nord-americans més prestigiosos de les arts escèniques– i que va representar durant més de dos anys a Broadway.

En la dècada dels 70 i 80, els seus anys més productius, va elaborar treballs considerats variats i originals, inclòs Company (1970), Follies (1971), A Little Night Music (1973), Pacific Overtures (1976), Sweeney Todd (1979), Merrily We Roll Along (1981) i Into the Woods (1987).

En total, Sondheim va compondre tant la lletra com la música de 12 espectacles de Broadway, dels quals cinc es van emportar un Tony al millor musical, i sis d'ells un Tony a la millor banda sonora, mentre que Sunday in the Park with George va ser premiat amb un Pulitzer.

Aquest mateix any, el seu 90 aniversari es va celebrar en gran amb una festa virtual, a causa de la pandèmia, en la qual van participar figures de la talla de Meryl Streep, Jake Gyllenhaal, Lin-Manuel Miranda o Mandy Patinkin, entre molts altres.

Recentment, tres pel·lícules nominades a diversos premis contenien la seua música: Puñales por la espalda, Joker i Historia de un matrimonio, en la qual els protagonistes cantaven dos cançons de l'espectacle Company.

Les seues obres Sweeney Todd, Into the Woods, Golfus de Roma i West Side Story s'han adaptat al cine, aquesta última amb una nova versió de Steven Spielberg que s'estrenarà al desembre. També està prevista una adaptació de Merrily We Roll Along amb Richard Linklater com a director.

També et pot interessar

stats