Mor l’actor Donald Shutterland als 88 anys

Famós per pel·lícules com MASH, Els dotze del patíbul o La invasió dels ultracossos, mai va deixar de treballar

Donald Sutherland en la premiere del film Ad Astra en Los Angeles (California) en 2019
Donald Sutherland, en la 'première' del film 'Ad Astra' a Los Angeles el 2019 / Mario Anzuoni (Reuters)

L’actor canadenc Donald Sutherland ha mort als 88 anys d’edat segons ha confirmat el seu fill, el també actor Kiefer Sutherland, amb un missatge a les xarxes socials este dijous. 

Sutherland ha sigut un dels actors més versàtils i dotats del Canadà, amb una llarga carrera que abasta des dels anys 60 fins a l’actualitat, va triomfar amb pel·lícules com MASH, Klute, Gent corrent i Els jocs de la fam.

Va ser una de les estrelles més grans de Hollywood als anys 70, i mai va parar de demanar projectes de cinema i televisió. De fet, el seu últim treball va ser el 2023. Conegut pel seu aspecte poc convencional i la seva versatilitat com a actor, Sutherland va interpretar una àmplia gamma de personatges memorables, i va col·laborar en pantalla amb grans actrius com ara Jane Fonda o Julie Christie.

Alguns dels seus personatges més famosos foren un cirurgià de l'exèrcit una mica canalla a MASH (1970), un peculiar comandant de tancs a Els herois de Kelly (1970), un detectiu d'un poble petit a Klute (1971), un lapidat i libidinós professor a Desmadre a la americana (1978), un funcionari local enfrontat a una presència extraterrestre a La invasió dels ultracossos (1978) i un pare desesperat a Gent corrent (1980). Va guanyar una nova generació de fans amb la seua interpretació d'un president despòtic a Els jocs de la fam (2012) i les seqüeles.

El 2017, durant el discurs d’acceptació del premi honorífic de l’Acadèmia per la seua trajectòria, va dir que li agradaria poder donar les gràcies a tots els personatges que ha interpretat.

Sutherland va nàixer el 17 de juliol del 1935 a la província de New Brunswick del Canadà i es va criar a Nova Escòcia. Va actuar en produccions escolars a la universitat i es va traslladar a la Gran Bretanya per a perfeccionar l'ofici. Finalment, es va traslladar als Estats Units, on va arribar la seua primera gran oportunitat com a membre d'un repartiment de primer nivell a la pel·lícula de guerra Els dotze del patíbul (1967). 

També et pot interessar

stats