Mongolia arriba a La Rambleta superant intimidacions de l'extrema dreta

El ministre de Cultura, de visita a València, ha condemnat les amenaces, així com la recent imputació de Dani Mateo.

Mongolia arriba a La Rambleta superant intimidacions de l\'extrema dreta
Mongolia arriba a La Rambleta superant intimidacions de l'extrema dreta

'Mongolia sobre hielo' es podrà veure aquest dissabte i diumenge a La Rambleta de València, malgrat les intimidacions de grups d'ultradreta. Suspés en primera instància per la sala, La Rambleta comunicava a primera hora d'aquest divendres que feia marxa enrere i tornava a programar l'espectacle després d'una reunió d'urgència amb la policia. 

En un comunicat, l'empresa que gestiona el centre cultural ha explicat que ha pres la decisió després d'una reunió “urgent” mantinguda amb membres dels cossos de seguretat i després del compromís de la Delegació del govern espanyol de “garantir la seguretat del públic assistent”. 

L'espectacle havia sigut cancel·lat aquest divendres per motius de seguretat, davant amenaces tant a les xarxes socials com “directes als treballadors” del centre cultural.

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha anunciat que garantirà la seguretat de l’espectacle tant en l’interior de la sala com en l’exterior de La Rambleta.

A més, han confirmat que han obert una investigació sobre les amenaces de la ultradreta denunciades per La Rambleta sobre els treballadors del centre per si hagueren incorregut en delictes d’odi i coaccions. 

José Luis Roberto, principal dirigent del grup d’ultradreta España 2000, va demanar diumenge a través d’una xarxa social protestar per l’actuació dels humoristes Edu Galán i Darío Adanti, del grup Mongolia, en aquest teatre. 

Sorpresa de Mongolia 

Mongolia havia mostrat sorpresa aquest divendres per la suspensió de l'espectacle previst per a aquest cap de setmana a La Rambleta. En declaracions a À Punt Notícies Edu Galán, un dels protagonistes de l’espectacle havia manifestat que “et quedes sorprés que a València, una ciutat democràtica, uns senyors puguen decidir, com va ocórrer amb Dani Mateo, i ara amb nosaltres, si es programa o no un espectacle”.

El comediant remarca que cal centrar-se en la “idea de democràcia”. En aquest sentit, ha afegit que “ja no és qüestió de nosaltres ni de Dani Mateo”, i ha continuat assenyalant que “des de La Rambleta poden decidir quins espectacles volen, tant d’esquerres com de dretes. Una altra cosa molt diferent són les amenaces, l'odi i el boicot dins de la mateixa sala. Això ja és un pas antidemocràtic”.

Galán ja preveia que “tard o prompte tornarem a actuar a La Rambleta amb total normalitat”. Tot i així, “no podem jugar-nos la seguretat del nostre públic”.

València no tolera “el xantatge de l'extrema dreta”

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que la ciutat “no tolera el xantatge de l'extrema dreta”. El col·lectiu Mongolia podrà representar el seu espectacle aquest cap de setmana a La Rambleta, tal com estava previst, “com no podia ser d'una altra manera”. Ribó ha expressat així en Twitter la polèmica d'aquest matí. Un tuit que ha sigut contestat per Mongolia amb el missatge: “Gràcies per la seua ajuda, senyor alcalde. Allí estarem amb el nostre espectacle merdós sense gel. Visca la València democràtica”.

Altres regidores del consistori valencià han expressat la seua satisfacció, entre elles, la primera tinent d'alcalde i portaveu socialista, Sandra Gómez, qui ha dit que “ningú ens limitarà a València. Hui i tots els dies guanyarem les persones que defenem la llibertat d'expressió”. Per la seua part, Maria Oliver, edil de València en Comú, ha assenyalat que “és l'administració la que ha de garantir que es protegisca la llibertat d'expressió enfront dels violents, en qualsevol espai cultural. Així ho farem. Ni un pas arrere”.

Guirao lamenta les amenaces a Mongolia

El ministre de Cultura, José Guirao, que està de visita a València, ha condemnat les amenaces a La Rambleta, així com la recent imputació de Dani Mateo. "És un horror, no hem de consentir-ho i hem de preservar l'espai de la creació i de l'humor", ha afirmat Guirao. 

També et pot interessar

stats