Les mones tornen a regnar als forns amb l'arribada de Pasqua
N’hi ha per a tots els gustos, i els forns i pastisseries treballen a destall aquests dies per cobrir la demanda
Les mones de Pasqua són el dolç més emblemàtic de la Setmana Santa, i al nord de Castelló és molt típic fer-les de xocolate. Els forns del Maestrat han importat per proximitat aquesta tradició catalana i són autèntics mestres xocolaters. Les més tradicionals tenen forma d’ou gegant, però amb el temps els obradors han anat diversificant i modernitzant els productes per a incorporar-hi els personatges preferits de la xicalla. El pastisser Víctor Cerdà, que treballa a Benicarló (Baix Maestrat), ens confessa el secret per a confeccionar aquestes obres d’art de xocolata: la temperatura de la matèria primera. El xocolate ha d’estar temperat. No es pot refredar massa, perquè si no perd lluentor, però tampoc pot estar molt calent, perquè si no, no es pot treballar bé.
Un altre pastisser, Agustín Masip, enguany s’ha atrevit a construir una rèplica de l’arxiprestal de Vinaròs. Amb 30 quilos de xocolate, afirma que és la mona més gran que ha fet mai, i que hi ha gent que s’emociona en veure-la.
D’altra banda, els forns de Càlig (Baix Maestrat) s'han convertit en parada obligada per als amants de la farinosa, una mona farcida allargada, feta a mà, amb paciència i productes locals que fa les delícies dels amants dels dolços. La que més es ven és la tradicional de cabell d'àngel, però, a poc a poc, li estan guanyant terreny el brull, l’ametla i el xocolate, conta el forner Amadeo Sorlí. Al seu obrador, aquests dies arriben a fornejar-ne milers per a compartir amb la família.
Més llegit
-
Borja Sémper anuncia que té càncer i tindrà menys presència pública
-
Mor ofegat un xiquet de 2 anys en una piscina privada a Aspe
-
Com es fa... 'Fora de cobertura'
-
Quaranta cuiners de paelles valencians intentaran colar el seu plat en el certamen de Sueca
-
Un corredor de Puçol ferit per una cornada i un de Moixent amb traumatisme en el sèptim 'encierro' dels Sanfermines
-
Trobar allotjament per al nou curs: una odissea per als estudiants, amb negoci pel mig