El Misteri d'Elx entre bastidors

Més de 200 persones treballen de manera invisible en la preparació i realització de la representació del Misteri d'Elx, una tradició que passa de pares a fills des de segles arrere.

EL MISTERI D'ELX ENTRE BASTIDORS

Són els assajos generals de la representació del Misteri d'Elx, que de manera extraordinària se celebrarà enguany l'1 de novembre a causa de la pandèmia. Els cantors afinen veus a la Casa de la Festa, després d'haver passat per un estricte protocol sanitari per a evitar qualsevol possible contagi. Al costat, els responsables de sastreria i perruqueria ajusten vestits i arreglen perruques als xiquets de l'Escolania. Tots i totes són veïns d'Elx, i alguns porten la Festa en la sang. És el cas de María Isabel Fernández, una sastressa que ha heretat el privilegi de vestir els participants de son pare. Pràcticament tota la família es dedica d'una o una altra manera al Misteri, assegura.

A l'interior de la basílica de Santa María ja estan tots els espectadors que han pogut adquirir alguna de les entrades a la venda. L'aforament està limitat i, per tant, no tots podran gaudir de l'espectacle. Dins, les consuetes s'afanyen perquè tot transcórrega de manera fluida segons el guió. Asun Tormo és consueta i diu que els deu voluntaris són "els ulls i les mans del mestre de cerimònia, encarregats de coordinar cada pas de la representació".

Mentrestant a la tramoia de dalt, un seguici de persones preparen els cantors i fan possible que els enginys del Misteri funcionen. Són els tramoistes, les mans que amb cordes i corrioles fan pujar i baixar la magrana i l'araceli. Lucía Quiles és l'única dona al cel de la basílica i, segons diu, "és tot un orgull" per a ella i per a tota la seua família, "però també una responsabilitat".

Totes elles són la cara menys visible de la festa. Famílies que durant segles han transmés un llegat únic de pares a fills: el compromís de donar vida i perpetuar aquesta joia cultural única a Europa que enguany fa 20 anys com a patrimoni de la humanitat.

També et pot interessar

stats