El Ministeri de Cultura adquireix un dibuix de Goya per 237.100 euros

L'obra 'En voyage', un dibuix que va formar part del 'Quadern F' de l'artista, s'exhibirà al Museu Nacional del Prado

Obra 'En voyage' de Francisco de Goya
Obra 'En voyage' de Francisco de Goya / Europa Press

El Ministeri de Cultura i Esport ha adquirit, per un import de 237.100 euros, l'obra En voyage de Francisco de Goya, un dibuix que va formar part del Quadern F de l'artista i que, per la seua tècnica i temàtica, degué ser realitzat entre 1812 i 1820.

Cultura ha explicat que l'operació s'ha pogut fer gràcies a l'ús del tanteig, un dret d'adquisició preferent que permet a l'Administració General de l'Estat la compra de peces rellevants del Patrimoni Històric Espanyol que hagen sigut objecte de protecció legal.

En aquest cas, el dibuix gaudeix del nivell màxim de protecció des del 1995, data en la qual va ser declarat bé d'interés cultural. L'obra s'exhibirà al Museu Nacional del Prado que, d'aquesta manera, té l'oportunitat d'incrementar la seua col·lecció de dibuixos de Goya, la més completa i àmplia d'aquest artista al món.

Fins a la incorporació d'aquesta nova peça, conservava ja entre els seus fons 22 dibuixos del Quadern F. El conjunt el componien, almenys, 106 dibuixos, dispersats al llarg del segle XIX. En l'actualitat, es troben repartits per col·leccions públiques i privades d'Espanya, Europa i Amèrica.

En voyage (també conegut com "Bon voyage" o "Home pegant a una mula muntada per un monjo") forma part d'un grup seqüencial de quatre dibuixos en els quals els ases o mules són els protagonistes d'escenes de violència, més o menys explícita, en les quals Goya se serveix de motius quotidians.

D'aquesta manera, representa situacions en les quals imperen la misèria i la tragèdia, reflex del clima opressiu viscut durant la Guerra de la Independència i la immediata postguerra.

Possiblement, a causa de l'escassetat de materials de qualitat suficient en aquelles dates, els dibuixos del Quadern F estan executats a pinzell amb negra ferrogàl·lica (la usada en l'època per a escriure) i sobre paper d'origen espanyol procedent d'un llibre de registres notarials o d'algun escrivà.

També et pot interessar

stats