'Migrare': Maduixa balla sobre xanques per a narrar l'èxode

Quatre ballarines exposen en el marc del festival Dansa València un viatge migratori en què parlen d’un èxode forçat i un sentiment constant d'estar fora de lloc

La companyia Maduixa presenta l'espectacle 'Migrare' al festival Dansa València / À Punt NTC

La companyia valenciana de dansa Maduixa, que dirigeix Joan Santacreu, presenta el seu nou espectacle Migrare al Centre d'Arts Escèniques Escalante dins del festival Dansa València, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura.

En l'obra, quatre ballarines sobre les xanques narren un viatge migratori en què parlen d’un èxode forçat i un sentiment constant d'estar fora de lloc. 

A l'exigent dramatúrgia que es necessita per a contar tot açò amb moviment, Maduixa li suma les xanques, a les quals torna a pujar les seues ballarines per a explorar els límits de l'equilibri i la força en cada funció i que ja són segell d'esta companyia valenciana. I ho fa perquè amb aquesta obra volen parlar d’obstacles i barreres i, per a les intèrprets, la barrera física real més gran és la xanca, indica Laia Sorribes, una d’elles.

El que volen transmetre amb l’espectacle és que quan una dona empren un procés migratori es troba amb “les pasteres, les violacions, el fred, la calor, la fam, la set”, com a barreres físiques, però també s’ha d’enfrontar a la barrera psicològica d’”arribar a un país que pensaves que t’anava a acollir i a cuidar-te, i on eres benvinguda, però no deixes de ser migrant”. Així ho explica Sorribes. 

Fins ara Migrare s'havia interpretat en carrers i places, però aquest cap de setmana pretén sacsejar el públic de les butaques en l'estrena en sala d'aquest tortuós viatge que al juny començarà una gira internacional que les portarà per Holanda, França o Polònia. Així i tot, abans la posaran en escena a la sala Martín i Soler del Palau de les Arts, dins del festival Dansa València, en una actuació que la coordinadora artística d’Escalante Centre d’Arts Escèniques, Marylène Albentosa, ha valorat molt positivament perquè, assegura, “malgrat ser una companyia que ha assolit presència internacional, no s’oblida de la seua terra”.

També et pot interessar

stats