Més de la meitat de les dones artistes abandonen la carrera abans dels 45 anys

La precarietat i la dificultat per a estar present a les programacions culturals influeixen en aquesta decisió 

Les dones artistes s'enfronten a una gran desigualtat i precarietat laboral / À Punt NTC

La situació de les dones artistes continua sent una assignatura pendent en el món de l'art. La seua presència en les programacions culturals de museus i centres d'art no arriba al 40% i denuncien ser les precàries dins de la precarietat. Més de la meitat abandona la carrera abans dels 45 anys, una mostra de la desigualtat en aquest sector.

És el cas de l’artista contemporània feminista Verónica Ruth Frías, que ha participat en un debat en el Centre Cultural La Nau, de la Universitat de València, sobre la pràctica artística professional, anomenat Cicle Bones Creadores. Frías ha assolit normalitzar la maternitat i mostrar-la com una obra d’art, “perquè abans no estava estandarditzat que una dona que volguera ser mare poguera ser artista”, en paraules seues. 

Però encara li queden batalles per ser dona i artista: consolidar la relació amb les galeries, una carrera professional estable i equiparar el valor del seu treball als artistes homes. “Existeix una bretxa de gènere en el mercat; de fet, les dones en fires importants a Espanya són menys del 30%”, ha denunciat Semíramis González, gestora cultural, que ha assegurat que “una vegada un director d’un museu va afirmar que, pel valor que havien comprat un artista, també havien comprat sis dones”. 

“Un sistema tan vulnerable i tan precari com és el de l’art, que no es tracta d’un treball amb un sou i un horari determinat, ni amb uns ingressos continus, provoca que moltes dones entre els 35 i els 45 abandonen la carrera”, ha lamentat González. Els ingressos anuals d'una dona artista no superen els 8.000 euros.

També et pot interessar

stats