Les maquetes de les falles de la Secció Especial, al descobert

L'avanç de les Falles 2019 es pot visitar fins al 14 d'octubre a l'esplanada de Nuevo Centro.

Comencen les apostes per saber quina serà la guanyadora de la secció Especial en les Falles 2019

Com seran les falles grans de la Secció Especial de València del 2019? La Federació de Falles d'Especial i la Junta Central Fallera han presentat les maquetes de les nou falles d'Especial, i també de les falles municipals. Les falleres majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, juntament amb les seues corts d'honor, han inaugurat l'exposició en el seu primer acte oficial. Les maquetes són un avanç de les pròximes Falles i es poden veure fins al 14 d'octubre a l'esplanada de Nuevo Centro.

El colorit dels grafits i l'olor de les flors 

La falla municipal de València, amb el títol Procés creatiu, planteja un homenatge a la creativitat. El monument combinarà dos llenguatges que, a priori, podrien semblar ben diferents, però que encaixen perfectament: les escultures clàssiques de la cultura greco-romana i el colorit dels grafits contemporanis. Es tracta d'una falla de més de 26 metres d'alçària dissenyada pels artistes fallers Pepe Latorre i Gabriel Sanz, amb la col·laboració dels artistes valencians Juan Antonio Sánchez (Pichi) i Álvaro Hernández (Avo). 

D'altra banda, la falla municipal infantil té per nom Paradeta de flors núm. 14. Dissenyada per l'estudi Cap de Suro, format per Ariadna González i Xavi Gurea, retrà homenatge a les parades de flors de la plaça de l'Ajuntament de València. I els primers assistents a l'exposició han pogut comprovar que, en efecte, les flors faran olor! 

Expectació amb les maquetes de les falles d'Especial

Amb les nou maquetes ja revelades, comencen també les apostes per saber quina serà la guanyadora de la secció Especial en les Falles 2019. L'artista Manolo Algarra plantarà la falla a Almirall Cadarso-Comte d'Altea, amb el lema El vot de les dones.

L'aposta de l'Antiga de Campanar és Juga, juga... i voràs, de Carlos Carsí. Un monument que parlarà sobre la societat i la vida política, amb un avís clar sobre què passa si actuem de manera incorrecta. 

El tema pel qual aposta la comissió de Convent Jerusalem és El musical. Pere Baenas busca de nou un primer premi amb una estètica pròpia dels teatres i els cabarets, i una vedet dels anys 20 com a figura principal. Per la seua banda, la Falla Cuba-Literat Azorín plantarà el monument Somiar, de l'artista Vicent Martínez.

La comissió Exposició-Misser Mascó alçarà un monument de David Sánchez Llongo. Nasquí a la Mediterrània tracta el tema de la mar i dels vents. I si aquest artista faller s'inspira en la mar Mediterrània, Na Jordana troba inspiració a França amb París ben val una falla. En aquest monument, el creatiu Ramón Pla proposa un viatge per la història de França passant pel Moulin Rouge de París.

A la Plaça del Pilar de València, Paco Torres Josa llança una pregunta a l'aire: Qui mou els fils? Així mateix, la comissió Regne de València també planteja un títol ben suggeridor: Plantant batalla #NiMésNiMenysQueUnaFalla, de l'artista Sergio Musoles Ros. Un monument en què amazones i guerreres lluitaran contra un bàrbar que representa el tema principal, el masclisme.

I la comissió Sueca-Literat Azorín proposa parlar de les pors de la societat actual. Vicent Llàcer planta la falla Morts de por, que mostrarà com combatre els nostres temors. 

Sistema braille

Enguany, la Federació de Falles d'Especial, juntament amb la Junta Central Fallera col·laboren amb el col·lectiu de l'ONCE. Per primera vegada hi haurà una explicació de cadascuna de les maquetes exposades en sistema braille per a les persones invidents. 

També et pot interessar

stats