Manuel Vilas guanya el 79é Premi Nadal amb la novel·la 'Nosotros'

Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb 'La llei de l'hivern', la seua primera novel·la

Vilas rep el Premi Nadal
Vilas rep el Premi Nadal / Kike Rincón (Europa Press)

L'escriptor i poeta Manuel Vilas ha guanyat aquest divendres el 79é Premi Nadal amb la novel·la Nosotros. Poc abans, s'ha fet pública també la decisió del premi Josep Pla, que enguany ha reconegut Gemma Ventura amb la seua primera novel·la, La llei de l'hivern. Aquest guardó ha sigut el primer a fer-se públic durant la tradicional gala d'entrega del Premi Nadal i del Premi Pla, que entrega cada any Edicions Destino.

En la novel·la, que Vilas havia presentat amb el títol La enormorada del viento sota el pseudònim Emily Watson i que es publicarà l'1 de febrer, narra com la protagonista creu haver viscut l'amor, però la pèrdua del seu marit el trenca i inicia un viatge per la costa mediterrània com una manera d'invocar l'amor de la seua vida. Vilas (Barbastre, 1962), que va ser finalista del Premi Planeta en 2019 amb Alegría, és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de Saragossa i és autor d'obra poètica i narrativa.

Per la seua banda, Gemma Ventura s'havia presentat al guardó amb el títol Quan obri els ulls, apareixeràs sota el pseudònim Laura Vallclara, narra com una jove vetla el seu avi amb la memòria i la imaginació en plena soledat. Amb un aire intimista i màgic, la novel·la de Ventura Farré (El Vendrell, 1990) parla de les persones que ja no estan i la forma com se supleix cada absència.

Els guardons s'han fet públics durant el sopar, que es recupera després de la pandèmia. Més de 300 convidats assisteixen a la vetlada literària. Es tracta del premi literari més matiner de l'any i també el més antic d'Espanya.

En l'edició d'enguany, la que fa 79, s'han presentat un miler d'originals, 29 dels quals són procedents de València. El Nadal està dotat amb 30.000 euros i el Pla, amb 10.000.

També et pot interessar

stats