Malena Alterio, Luis Zahera i Vladimir Cruz, noves estrelles del Festival de l'Alfàs del Pi

El festival projecta huitanta títols fins al diumenge 14 en les diferents seus del poble de la Marina Baixa

Els tres actors que enguany han rebut el Far de Plata / À Punt NTC

L'argentina Malena Alterio, el gallec Luis Zahera i el cubà Vladimir Cruz han rebut un homenatge a la seua trajectòria este dissabte en la inauguració del 26é Festival de Cine de l'Alfàs del Pi (Marina Baixa). Comença així una nova edició d'un dels festivals més veterans i més consolidats del panorama nacional, dotat amb 8.000 euros en premis i un primer guardó que dona dret a la preselecció dels Goya.

A l'edició d'enguany han optat 1.154 treballs, dels quals només 27 han sigut seleccionats com a finalistes. Fins a un total de 80 d'estes obres seran projectades a les seus de la Casa de la Cultura, al Cinema Roma, les Escoles Velles i la Villa Romana de l'Albir fins al pròxim 14 de juliol, dia en què es coneixeran els guanyadors.

Durant esta setmana el cinema és el protagonista i, com a punt de partida, este dissabte ha tingut lloc l'entrega dels fars de plata a Malena Alterio, Luis Zahera i Vladimir Cruz. Els tres intèrprets s'han mostrat molt il·lusionats per rebre este reconeixement i de passar a tindre la corresponent estrela amb el seu nom al passeig marítim de la localitat. Curiosament, els tres ja havien participat anteriorment al festival i destaquen l'alegria que els produeix veure's ara rebent el guardó. "Este va ser el primer festival que vaig visitar a Espanya i tornar ací 29 anys després m'ompli d'alegria i de confiança en el cine", ens comenta Cruz, qui va passar pel festival després de l'èxit de Fresa y chocolate al 1993.

També Malena Alterio coneix bé el festival de l'Alfàs del Pi: "Em sent part del festival perquè ja he vingut en totes les facetes: he sigut jurat, he presentat pel·lícules, el meu primer premi me'l donaren ací... I tindre ara este reconeixement i una estrella vora mar em sembla molt especial". A més a més, ens explica que està molt agraïda pels premis, especialment enguany que ha rebut el Goya a la millor actriu, però també llança un missatge a les noves generacions del cine: "Que no esperen premis, que facen i s'enganyen: per a mi el premi real és poder treballar i que el treball transcendisca".

Finalment, el gallec Luis Zahera ha rebut el Far de Plata i a l'escenari s'ha mostrat il·lusionat i ha recordat que el 1996 també va rebre el primer guardó com a actor pel seu paper de "roín roiníssim" al curtmetratge O matachín. Zahera ha destacat als micròfons d'À Punt la importància de festivals com este, perquè, diu, "són imprescindibles, ja que la cultura necessita d'este suport per a trobar el talent de la gent que hi ha per a descobrir".

Una setmana de cine a tot el poble

Fins al dia 14, el seté art està present a les sales i als carrers de l'Alfàs. El festival se centra en la producció nacional i enguany destaca l'estrena del llargmetratge L'Àvia i el Foraster, del director pegolí Sergi Miralles. També compta amb una secció en versió original que inclou pel·lícules internacionals com Bull Run, El Último Verano, Perfect Days, Puan o Star Wars. Però, a més de les projeccions, el certamen proposa un extens programa d'activitats paral·leles com exposicions, presentacions de llibres, concerts, jornades formatives, tallers i molt més.

També et pot interessar

stats