Mafalda, Guille, Susanita, Libertad, Manolito i Miguelito passaran el Nadal a València

Amb "Quino. Mafalda i molt més" la Casa del Rellotge del Port de València acull la primera exposició dedicada al reconegut vinyetista Quino, des de la seua mort al 2020

Mafalda arriba al port de València / À Punt Media

La família de Mafalda, la seua filla —Mafalda— i tota la seua colla d'amics i amigues, Guille, Susanita, Libertad, Manolito i Miguelito, acaben d'arribar a València, on passaran aquest Nadal. I on es quedaran fins al 30 de gener del 2021. Una exposició d'accés gratuït, a més a més d'inclusiva, preparada per a les persones amb dificultats de visió, ja que disposa d'exemplars en braille i àudios.

La Casa del Rellotge del Port de València acull "Quino. Mafalda i molt més", la primera exposició dedicada a al vinyetista argentí de pares espanyols Joaquín Salvador Lavador Tejón des de la seua mort el setembre del 2020.

L'exposició, que es pot visitar entre les onze del matí i les sis de la vesprada, no només està dedicada a l'univers de Mafalda. El seu objectiu és descobrir al públic el vast treball de l'humorista gràfic, que va molt més enllà i inclou cartells publicitaris, audiovisuals i altres publicacions en diversos idiomes. Tot recollit en aquesta mostra, junt amb una selecció de 200 vinyetes.

En la inauguració de l'exposició han estat les nebodes de Quino, Carolina Lavado i Maria Lavado. Carolina Lavado ha dit: "Quino consideraba un poc injust que de la seua carrera al llarg de 60 anys de treball només es recorde Mafalda, a qui tan sols va dedicar deu anys de la seua carrera, des del 1964 fins al 1973. Encara que sempre va mantindre "molt d'afecte" per aquesta xiqueta que encara hui "ens continua interpel·lant".

La Casa del Rellotge del Port de València acull l'exposició.
La Casa del Rellotge del Port de València acull l'exposició.

L'exposició reivindica la màxima del genial artista argentí: "El problema no és el món, sinó l'home". Com ha explicat la seua neboda Carolina, el seu treball servia a Quino per a definir la realitat que volia canviar". Un treball ple d'un humor àcid i inconformista que mig segle després continua de plena actualitat i difícilment deixa indiferent. Un humor que afavoreix la reflexió i ajuda a remoure consciències.

La mostra viatjarà als Ports de Sagunt i Gandia, per a continuar amb la tradició d'acabar l'any amb un somriure. Aurelio Martínez - President de la APV

Segons han explicat les nebodes de Quino, el seu oncle era "molt observador, crític, detallista" i si la seua obra "ha transcendit en el temps i ha arribat a ser universal" és perquè tot i les diferències culturals dels països, "això no ha impedit a les persones admirar el seu humor".

Es tracta de la primera exposició dedicada al vinyetista argentí de pares espanyols, Joaquín Salvador Lavador Tejón, conegut popularment com Quino, creador de Mafalda

Un humor que s'ha traduït a més de 20 idiomes. "Quino era un home de poques paraules, però sempre tenia una resposta inesperada per a robar el somriure a l'altre o fer-te reflexionar", han assenyalat les nebodes.

El president de l'APV, Aurelio Martínez, ha destacat que la mostra viatjarà als ports de Sagunt i Gandia, "per a continuar amb la tradició d'acabar l'any amb un somriure, enguany encara més necessari per aquesta època de pandèmia".

Els comissaris Juan García Cerrada, de l'Institut Quevedo de l'Humor de la Fundació General de la Universitat d'Alcalá, i Ester Medán, han presentat la mostra i han explicat que es donarà un premi, un llibre de Mafalda, a la fotografia penjada en Instagram que reba més agrada.

Per la seua banda, el comissari Juan García Cerrada ha constatat que el seu "dibuix aparentment senzill i amable reflecteix la violència de la realitat i una crueltat tallant", la de la seua essència, que no és res més que "la lluita contra les injustícies en temes socials, des de la igualtat de la dona o el medi mbient, que estan encara d'actualitat".

Què trobarem en l'exposició

L'exposició s'organitza al voltant del popular personatge Mafalda i disposarà d'un espai perquè els menuts i menudes que la visiten puguen deixar volar la seua imaginació. El públic trobarà, a més a més, una selecció de fotografies familiars de Quino i de les persones clau que el van envoltar, fins als inicis professionals de l'humorista en la publicitat.

Per a satisfer els seus incondicionals també hi haurà una selecció de les deu millors vinyetes triades pel mateix Quino. A més del treball de l'artista per a la commemoració dels drets dels xiquets i xiquetes, que li va encarregar l'ONU.

També et pot interessar

stats