Luis Mateo Díez rep el Cervantes i diu que viu entregat als seus personatges

L'escriptor lleonés i acadèmic de la RAE, creador del mític territori imaginari de Celama, ha indicat que contar la vida ha sigut sempre la seua aspiració, que ha viscut la literatura en la "conquista de l'alié"

Luis Mateo Díez ha rebut de mans del rei el Premi de Literatura Miguel de Cervantes 2023
Luis Mateo Díez ha rebut de mans del rei el Premi de Literatura Miguel de Cervantes 2023 / Ballesteros (EFE)

L'escriptor Luis Mateo Díez, que ha rebut de mans del rei Felip VI el Premi de Literatura Miguel de Cervantes 2023, el màxim guardó de les lletres en llengua castellana, ha assegurat que viu entregat als seus personatges i que res li interessa menys que ell mateix.

En una cerimònia presidida pels reis i a la qual han assistit personalitats de la cultura i la política, Luis Mateo Díez (Lleó, 1942), ha fet un repàs de la seua vida literària, les seues lectures i la seua escriptura des de xiquet en el discurs pronunciat després de rebre el guardó.

I ha reconegut la seua "precària incapacitat per a escriure" i el que li passa: "El que en la meua existència succeeix, el que la meua biografia proposa, res m'interessa menys que jo mateix, i ho dic amb una radicalitat sospitosa".

I és que este escriptor i acadèmic de la RAE, creador del mític territori imaginari de Celama, ha indicat que contar la vida ha sigut sempre la seua aspiració, que ha viscut la literatura en la "conquista de l'alié".

Ha contat que El Quixot va arribar a ell de xiquet com un heroi "entranyable", fins que va començar a saber que es tractava més aviat d'un "antiheroi" al qual es van anar semblant els seus personatges, que són més aviat, "herois del fracàs".

Precisament, l'escriptor lleonés, l'únic que ha rebut en dos ocasions el Premi Nacional de Narrativa i el de la Crítica i que té també el Nacional de les Lletres, ha rebut el Cervantes per "ser un dels grans narradors de la llengua castellana, hereu de l'esperit cervantí, escriptor enfront de tota adversitat, creador de mons i territoris imaginaris", segons va destacar el jurat.

Es troba ara literàriament, ha assenyalat, "amb la inquietud d'un octogenari de salut raonable, i consciència de les absències corresponents, ja que l'edat que procura supervivència fa irremeiable alhora el curs de les desaparicions".

També et pot interessar

stats