'Los años imposibles' recupera la memòria del periodista valencià Juan Piqueras

Piqueras va ser una figura clau de la crítica cinematogràfica i en la fundació del primer cineclub d'Espanya

Juan Piqueras va ser una figura clau en la història de la crítica de cine / À Punt NTC

La Filmoteca Valenciana i l'editor Alberto Haller publiquen Los años imposibles, un llibre que reconstrueix la vida i l’aportació al cinema del periodista valencià Juan Piqueras, figura clau en la història de la crítica de cine i en la fundació del primer cineclub.

Piqueras va ser com una “antena de transmissió” que portava totes les avantguardes del cinema europeu fins a Espanya, explica l’editor Alberto Haller, i per això la seua és una figura molt determinant per al cine espanyol de l’època. 

Piqueras va ser amic de Buñuel, d'Alberti i de Renau, i també d’altres figures de la indústria del cinema, que, per a continuar treballant, deixaren que el periodista valencià caiguera en un oblit que ha durat 85 anys. Per això, la seua memòria, com tantes altres, va desaparéixer de la història franquista, amb vocació d’esborrar noms incòmodes. El colp d’estat el va sorprendre camí d’Astúries, conta l’autor del llibre Enric Fibla. “Al cap de pocs dies el franquisme es va apoderar de l’estació i no se sap encara on ni com el van afusellar”, afegeix. 

Los años imposibles, a cavall entre l'assaig, la reflexió històrica i la interpel·lació des del present, rescata aquesta figura tan important per al cinema espanyol. El llibre, que fa un exercici de reconstrucció moral i biogràfica, és una coedició de La Filmoteca Valenciana i Alberto Haller.

També et pot interessar

stats