La Llosa de Ranes rescata amb una fira les malifetes i llegendes dels roders

Exposicions, visites guiades i espectacles divulguen, en la I Fira de Roders del territori, la figura dels bandolers que van tindre en suspens la comarca al segle XIX

El municipi de la Costera recordarà la figura de bandolers del segle XIX en una exposició fotogràfica i d'il·lustracions
El municipi de la Costera recordarà la figura de bandolers del segle XIX en una exposició fotogràfica i d'il·lustracions / Ajuntament de la Llosa de Ranes

Micalet Mas, Antoni Navalón o Josep Sanç van ser alguns dels bandolers ben coneguts, i temuts, a terres de la Costera durant el segle XIX. Ells són només alguns dels roders que, per les seues malifetes, han marcat la memòria col·lectiva de la comarca. El cap de setmana, la Llosa de Ranes vol rememorar aquesta part del seu passat amb la I Fira de Roders de la Comunitat Valenciana.

Una exposició sobre el bandolerisme valencià del segle XIX, que inclou algunes fotografies inèdites, a més d’il·lustracions i quadres, una ruta històrica seguint les passes del roder conegut com el Xato de Xella o una obra de teatre familiar sobre un xiquet de la Mariola que acaba sent roder, són només algunes de les activitats que ha organitzat la Llosa de Ranes aquest cap de setmana per a recordar les llegendes i els misteris que acompanyaven els roders que creuaven les terres de la Costera i la Canal de Navarrés.

Amb aquesta fira, l’Ajuntament pretén difondre no sols una part del seu passat marcat per la conflictivitat política i social, “una època de fam, analfabetisme i d'inestabilitat política, amb guerres civils, revolucions i colps d'estat”, sinó també el “misteri i la tradició oral” que va acompanyar els bandolers.

Tot i viure al marge de la llei, en alguns casos, els roders van ser admirats amb una mica de romanticisme

En aquest sentit, l'alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, destacava que la fira "permetrà descobrir moltes històries sobre els bandolers del segle XIX i conéixer anècdotes que ens han arribat a través de la cultura oral”.

“Tot i viure al marge de la llei, en alguns casos van ser admirats amb una mica de romanticisme”, apunten des del consistori.

La vinculació d’aquest municipi amb els roders és tanta, que fins i tot aquesta primera fira de bandolers servirà per a retindre, per sempre, la figura del roder Micalet Mas, vinculat a la Llosa de Ranes, i del qual, coincidint amb aquesta fira, s’ha fet una reproducció de bronze, que es quedarà al museu municipal.

Una exposició inicia les activitats

Aquesta mateixa vesprada començarà la primera fira que es dedica als bandolers a la Comunitat Valenciana amb la inauguració de l’exposició fotogràfica, que es podrà visitar durant tot el cap de setmana al Museu de la Casa del Pou.

Document
Programa d'activitats de la Fira de Roders de la Llosa de Ranes
Consulta'l

Dissabte de matí, a més d’un mercat artesanal, l’investigador Manel Arcos, un dels màxims especialistes en bandolerisme valencià, guiarà una ruta per aquells enclavaments del municipi vinculats a bandolers de la Costera i la Canal de Navarrés. Al migdia, es representarà a la plaça Major una obra de teatre que, sota el títol El tresor de la Mariola, conta la història d’un xiquet que es veu obligat a fer-se roder. Coincidint amb aquesta fira, la Llosa de Ranes també celebrarà la primera Ruta de la Tapa.

També et pot interessar

stats