Llibres al cementeri de l'Almudena per a dir adeu a Almudena Grandes

Centenars de persones s'han acomiadat de l'escriptora en un emotiu soterrar que ha tingut lloc en el cementeri civil madrileny

Centenars de persones acomiaden l'escriptora Almudena Grandes en el cementeri civil de l'Almudena, a Madrid / Fernando Villar (Efe)

Família, amics i milers de persones anònimes han donat aquest dilluns l'últim adeu a l'escriptora Almudena Grandes, que va morir dissabte a Madrid a causa d'un càncer. Lectors i lectores i personalitats destacades de la política i la cultura espanyoles s'han acostat al madrileny cementeri civil de l'Almudena per a abrigallar la família de l'autora en un emotiu funeral multitudinari.

Molts dels assistents s'han acomiadat d'ella alçant algun dels seus llibres, que portaven fent-se ressò de la proposta que va llançar en les xarxes socials el periodista Ramón Lobo dissabte, després d'assabentar-se de la defunció de Grandes: "No sé on serà l'acomiadament, però Almudena Grandes es mereix un acte com el de Saramago a Lisboa, amb els lectors sostenint algun dels seus llibres com a agraïment", va escriure en Twitter. 

Una gran multitud de persones esperava concentrada en silenci, al voltant d'una gran bandera republicana, que arribara la comitiva fúnebre. Els aplaudiments se succeïen en diversos moments. 

Una multitud de persones s'ha congregat en el cementeri civil de l'Almudena, a Madrid, per al soterrar de l'escriptora Almudena Grandes
Una multitud de persones s'ha congregat en el cementeri civil de l'Almudena, a Madrid, per al soterrar de l'escriptora Almudena Grandes / Fernando Villar (Efe)

"Gràcies, Almudena!". És el crit que més ha ressonat aquest matí en el cementeri de l'Almudena on han soterrat l'escriptora. L'acte el presidien imatges de grans dimensions d'ella i una de les seues frases més cèlebres: "No hi ha amor sense admiració".

A més dels familiars d'Almudena Grandes, entre d'altres el marit Luis García Montero, poeta i director de l'Institut Cervantes, han assistit al soterrar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, o la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra. També personalitats de la cultura, com ara el cantautor Joaquín Sabina, el director de cinema Pedro Almodóvar, el músic Miguel Ríos o l'escriptor Luis Landero.

A les dotze del migdia ha arribat el fèretre al cementeri. L'actriu i cantant Ana Belén ha llegit un text de l'escriptora titulat "Una falda de plátanos". Una cançó de Joaquín Sabina, bon amic de la difunta, ha posat punt final a la cerimònia: Nits de boda en la versió que va interpretar amb Chavela Vargas.

Entre les assistents, dues veïnes de Madrid, Adela Martínez i Victoria Tejedor, han mostrat, la gran pena per la defunció d'Almudena Grandes i han acudit amb dues de les seues novel·les: un dels Episodios de una guerra interminable i El corazón helado.

El viudo d'Almudena Grandes, Luis García Montero, dona l'últim adeu a la seua dona
El viudo d'Almudena Grandes, Luis García Montero, dona l'últim adeu a la seua dona / Fernando Villar (Efe)

Luis García Montero ha agraït en Twitter les mostres d'afecte que han rebut en els últims dies: "Gràcies per tota l'estima per la mort d'Almudena. Supose que estar afonat és una manera de seguir enamorat i de començar una nova vida amb l'amor de sempre".

També et pot interessar

stats