El llibre en paper està en crisi pels costos dels materials

Després d'una dècada amb el preu estable, la pandèmia i la crisi energètica han canviat les regles del mercat editorial

La crisi del llibre de paper / À Punt NTC

Quan falta una setmana per a la Fira del Llibre, el mercat editorial valencià viu una situació límit: l'augment dels costos de producció, principalment, del paper, voregen el 60 %. Els lectors no ho notaran perquè els llibreters han decidit mantindre els preus, però els comptes a les impremtes no ixen. 

Després d'una dècada amb el preu del paper estable, la pandèmia i la crisi energètica han canviat les regles del mercat editorial. Juan Senent, gerent de LaImprenta fa els comptes del que està passant “el 50% del preu del llibre ja és el cost del paper, si damunt ha pujat, òbviament s’ha encarit” ens conta.

LaImprenta de Paterna té una producció anual d'un milió d'exemplars. Catàlegs, fullets i llibres que ara costen de fer un 60 % més que abans del 2021. “És una repercussió molt gran” assevera el gerent, que recorda com durant quasi deu anys el preu del paper s’havia mantingut estable.

Tinta, paper, alumini. Qualsevol element adquirit en quantitats industrials determina una pujada del cost del producte final que ix d'una impremta. Si és d'un llibre il·lustrat, el valor s'incrementa substancialment. “Els llibres estan eixint a un preu prohibitiu”, Vicent Ferrer, de l’editorial Mediavaca, treballa amb aquests tipus d’edicions i es queixa que “per als que treballem amb imatges i les cuidem, és molt difícil apujar el preu del llibre perquè no s’entén”.

Els editors valencians han apostat majoritàriament per mantindre els preus de venda, una opció comercial que es tradueix en una reducció dels guanys. En un mercat tan competitiu, millor vendre poc que no vendre res.

També et pot interessar

stats