El llegat de Blasco Ibáñez es queda a València

L’Ajuntament de València i la Fundació Blasco Ibáñez han firmat el nou conveni per a la difusió de la figura de l'artista.

VÍDEO | El llegat de Blasco Ibáñez es queda a València

L’Ajuntament de València i la fundació de l’artista han firmat aquest dimarts el nou conveni per a la difusió de la figura d’aquest fill d’aragonesos nascut a València, que contempla 56.000 euros per a rehabilitar la casa museu, rutes literàries i un premi d’investigació.

El conveni pretén assegurar l'activitat de promoció de la figura i l'obra de Blasco Ibáñez per als pròxims quatre anys, i suposa la pròrroga del depòsit dels fons bibliogràfics, fotogràfics, documentals i la renovació museogràfica per part de la Fundació. 

Dels 56.000 pressupostats, se'n destinaran 30.000 a fer millores a l'edifici, 20.000 a activitats culturals, didàctiques i de difusió de la figura del novel·lista valencià més universal i 6.000 més a un premi d'investigació. La Fundació, a més, disposarà de 12.000 euros més per a activitats pròpies.

Amb el nou conveni es pretén assegurar l'activitat de promoció de la figura i l'obra de Blasco Ibáñez per als pròxims quatre anys.

L’acord s'ha tancat sobre la taula de marbre del saló pompeià del museu, davant la platja de la Malva-rosa, pel seu “valor simbòlic”. Fonts municipals i de la fundació cultural han mostrat la “satisfacció” després que finalitzara la vigència de l’anterior conveni, el 31 de desembre de 2018, i l’entitat anunciara que “no es donaven les condicions” per a renovar-lo.

En aquell moment, el patronat va acordar reclamar al consistori la devolució dels fons donats per la neta Gloria Llorca: cartes familiars, fotografies, documents, llibres i dibuixos, entre altres. També la part de la seua propietat, més intimista, amb cartes a la seua nóvia i després esposa, Maria Blasco, llibres de notes cinematogràfics, contractes de cinema i fotos dels seus viatges. Però l’interés del consistori a mantindre el llegat de l’autor de La barraca va ser “decisiu”, segons la fundació, perquè es donara un acostament que ha portat, després de diverses anades i vingudes d’esborranys de conveni, a l’acord definitiu.

També et pot interessar

stats