Litigi entre monjos i Diputació de València per la Cartoixa de Portaceli

Els cartoixans asseguren que són propietaris, mentre que la corporació provincial considera que és només una cessió.

Litigi entre monjos i Diputació de València per la Cartoixa de Portaceli
Litigi entre monjos i Diputació de València per la Cartoixa de Portaceli

La titularitat de la Cartoixa de Portaceli, a Serra (Camp de Túria), ha obert un enfrontament entre la Diputació de València i l’orde monàstica que habita actualment l’edifici. La polèmica ha esclatat després que tècnics de la corporació provincial hagen demanat als monjos poder entrar en l’antic monestir per a fer una revisió del conjunt artístic i garantir-ne el manteniment.

Ara per ara, el monument és propietat de la Diputació de València, que el va cedir l’any 1946 a l’orde monàstica. L’acord de cessió estableix l’obligació del manteniment del patrimoni.

Tot i això, els monjos de la Cartoixa no permeten accedir al personal de la Diputació de València perquè asseguren que el monestir és de la propietat seua. Segons argumenten, va ser una donació de la corporació provincial de l’any 1946 i entenen que no els afecta la legislació patrimonial de l’entitat provincial. 

La Diputació assenyala en canvi que, segons l’escrit de l’època, només els va cedir l’immoble i, per tant es tracta “d’una cessió condicional i en certa manera onerosa”. 

La Cartoixa de Portaceli, declarat Bé d’Interés Cultural, és el convent valencià més antic en funcionament. El 1272 ja hi vivien els monjos, poques dècades després de la conquesta de València.

També et pot interessar

stats