#LeoAutorasOct: el feminisme i la literatura omplin les xarxes a l'octubre

La traductora valenciana Carla Bataller és una de les impulsores de la iniciativa.

#LeoAutorasOct: el feminisme i la literatura omplin les xarxes a l\'octubre
#LeoAutorasOct: el feminisme i la literatura omplin les xarxes a l'octubre

Amb l'etiqueta #LeoAutorasOct, les xarxes socials s'omplin de fotografies i fragments de llibres. Milers d'usuaris de tot el món, entre ells la Biblioteca Nacional, participen en una iniciativa que va nàixer al 2016 d'una conversa entre sis blogueres literàries. Van decidir que, a l'octubre, només llegirien llibres escrits per dones.

Segons ha explicat la traductora valenciana Carla Bataller, una de les impulsores del projecte, l'objectiu és conscienciar els lectors, les editorials i les llibreries de "com d'essencial és veure, visibilitzar i llegir les dones". "Les dones constituïm la meitat de la població i nosaltres també volem aportar la nostra pròpia visió de la vida, el món, la realitat, el futur", ha afirmat Bataller, "si la nostra veu no se sent, si no se'ns veu, la humanitat s'estarà perdent les històries de milions de persones", ha reivindicat.

En els últims mesos, al caliu de les reivindicacions i els avanços de la lluita de les dones a escala global, les llibreries s'han omplit de textos feministes. Bataller celebra el "ressorgiment" d'aquestes obres, però assenyala que, tot i que les dones han escrit durant mil·lennis, han estat silenciades durant segles. "El que volem és que les dones estiguen presents en les llibreries, biblioteques i els llibres de text en la mateixa mesura en què ho estan els homes", ha afirmat Bataller.

La iniciativa #LeoAutorasOct no és l'única que pretén donar a conéixer i valorar la literatura escrita per dones. El projecte Adopta una autora, que actualment no està en marxa, volia donar veu a les lectores perquè elles parlaren de les seues autores predilectes a través de les xarxes socials. El seu web és un complet i polifònic arxiu de ressenyes i comentaris sobre escriptores de totes les èpoques. La Nave Invisible, per la seua banda, és un bloc col·laboratiu que se centra a donar visibilitat a les autores de gènere fantàstic.

També et pot interessar

stats