‘No las llames chicas, llámalas futbolistas’: Danae Boronat repassa els reptes sense assolir en el futbol femení

El llibre pretén “posar una mirada d’esperança i d’il·lusió” sobre l'oportunitat de canviar el futbol femení.

danae boronat
Danae Boronat, autora de 'No las llames chicas, llámalas futbolistas" / Lukas Romero

Quantes vegades hem sentit "les xiques del Barça" per a referir-se a les jugadores de l’equip blaugrana, o "les xiques de La Roja" per a parlar de les de la selecció espanyola de futbol? 

Aquesta manera de referir-se, tant a les futbolistes com a les dones que practiquen altres esports és una de les mostres de masclisme que impregnen el món de l’esport en general, i del futbol en particular, que denuncia la periodista i escriptora Danae Boronat en el seu últim llibre No las llames chicas, llámalas futbolistas

És un tractament que no s’aplica als homes i que constitueix una falta de respecte cap a les jugadores, perquè no les situa en el pla adequat, ha explicat Boronat en una entrevista en El dia À Punt. La periodista esportiva considera que és molt necessari tindre més en compte la importància del llenguatge com a instrument de construcció de la realitat i que “aquesta condescendència i aquest paternalisme s’han d’evitar i erradicar com més aviat millor”.

Àudio
Danae Boronat en 'El dia À Punt'

Reptes del futbol femení

Boronat reflexiona en el llibre sobre què significa ser dona i futbolista el 2021, els avanços que s’han fet durant els últims anys i, sobretot, el que encara queda per fer en el futbol femení. En aquest sentit, ha reconegut que, tot i que els últims cinc o sis anys s’ha avançat molt més que en els trenta anteriors, en què l'avanç havia sigut pràcticament nul. Encara que queden molts reptes per assolir.

Un dels terrenys que considera que falten per conquistar és el de les tertúlies i programes d’anàlisi. Espais en què a poc a poc les dones van guanyant terreny, però on encara són minoria. “Podem donar la nostra opinió basada en el nostre coneixement i la nostra experiència”, ha reivindicat.

Àudio
Danae Boronat en 'El dia À Punt'

Falta d'expertes als mitjans de comunicació

Una reivindicació a què s’ha sumat l’entrenadora professional i analista en les retransmissions de futbol d’À Punt, Patrícia Campos, que ha participat en l’entrevista per a corroborar les paraules de Boronat i posar l’accent en la falta de dones presentades com a expertes en els mitjans de comunicació. 

Malgrat els reptes que encara queden per davant, el llibre pretén “posar una mirada d’esperança i d’il·lusió, perquè tenim una oportunitat de canviar el futbol femení”, explica l’autora, que està convençuda que cal fer una mirada al passat però per a posar el focus en el futur i analitzar quines coses ocorren encara hui en dia i caldria solucionar. 

Pots escoltar l’entrevista sencera ací.

També et pot interessar

stats