Laia Llobera, Antoni Mas Busquets i Sergio Baos guanyen els 51 Premis Octubre

El Premi Joan Fuster d’Assaig ha quedat desert

Laia Llobera i Antoni Mas Busquets al terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània
Laia Llobera i Antoni Mas Busquets al terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània / PratsiCamps

Laia Llobera, Antoni Mas Busquets i Sergio Baos són els guanyadors dels 51 Premis Octubre de narrativa, poesia, i teatre. El Premi Joan Fuster d’Assaig enguany, en ple Any Fuster, ha quedat desert. La cerimònia de lliurament dels guardons s’ha fet a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

Les 285 obres originals que optaven als premis, com és característic en aquest certamen organitzat per l'Editorial Tres i Quatre, han sigut presentades per autors d'arreu dels territoris de domini lingüístic català. 

L’obra guanyadora del Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia ha sigut Paradísia, de la barcelonesa Laia Llobera, que s’ha imposat a 114 originals presentats. El jurat, format per Anna Gual, Irene Mira i Begonya Pozo, ha destacat “la profunditat amb què el poemari agermana la vida del món vegetal amb el món humà, i el món natural amb el món hipertrofiat de la tecnologia”.

Quant al Premi Andròmina de Narrativa, l’autor palmesà Antoni Mas Busquets se l’ha endut a casa amb Només se salvaran els llamps. El jurat compost per Carme Manuel, Jaume C. Pons Alorda i Lourdes Toledo ha valorat “la qualitat literària dels relats recollits en l’obra, que recullen temes com ara la contradicció humana i l’absurditat de moltes situacions quotidianes”.

El veredicte del Premi Pere Capellà de Teatre ha sigut decidit per Andreu Gomila, Fanny Tur i Aina Tur. L’obra guanyadora, Les maleïdes, de l’autor de Palma Sergio Baos, ha sigut l’escollida entre un total de 39 originals presentats. El jurat ha conclòs que “és un relat sòlid, amb trio de personatges femenins insòlits, i amb una estructura valenta, que tracta del mal i els seus efectes sense contemplacions”.

Pel que fa al Premi Joan Fuster d’Assaig, els membres del jurat —Francesc Montero, Maria Margalida Perelló i Josep Maria Terricabras— han decidit deixar-lo desert atés que entre els 32 originals presentats, “cap reuneix les condicions necessàries per a fer-lo mereixedor del premi, ajustant-nos al que esperem d’un assaig: la defensa argumentada d’una idea o opinió personal i la reflexió estimulant”. 

L'acte de lliurament ha girat al voltant de la figura de Joan Fuster, que fou l'intel·lectual de referència del projecte editorial de Tres i Quatre des de la seua fundació el 1968 i dels mateixos premis, on durant molts anys feu el discurs de clausura de la nit.

També et pot interessar

stats