Laia Abril, Premi Nacional de fotografia, exposa a València

Fa quasi deu anys que la fotoperiodista i artista investiga històries de misogínia a través de la seua càmera

Exposició de Laia Abril a València

València acollirà la primera exposició de la fotògrafa Laia Abril després que, dijous passat, el Ministeri de Cultura li atorgara el Premi Nacional de Fotografia 2023. La mostra, titulada "On Healing", s’inaugura divendres a la sala Set Espai d’Art com a una de les propostes del festival Obert València. La cita és, a més, la primera mostra de l’artista en una galeria privada a Espanya. 

“Laia és una artista molt compromesa, i aquest tema, per desgràcia, continua sent absolutament actual i vigent”. D’aquesta manera argumenta Reyes Martínez, directora de la galeria valenciana, la decisió d’obrir la temporada de Set Espai d’Art amb l’exposició de l’artista barcelonina, que ocupara la sala completa fins al 17 de novembre. 

La fotoperiodista, que ha fet una transició decisiva cap a l’art, fa quasi 10 anys que investiga històries de la misogínia. En la mostra que es podrà visitar a València s’inclou una selecció de les quasi 300 obres que Laia ha fet sobre l’abús a la dona i que ja s’han vist en més de 20 països. 

El juí de La Manada va ser el detonant per a crear una de les sèries sobre la cultura de la violació. No s'hi mostren les cares de les víctimes, només la vestimenta que representa totes les institucions que els van fallar. 

“No és que les víctimes no volgueren mostrar-se, va ser una decisió personal”, puntualitza Abril, “jo em vaig adonar, arran del cas de La Manada, de com estàvem posant molta pressió sobre les víctimes i patint, com diu el Pol Preciado, una segona violació, o per part de la llei, o per part de la societat o dels mitjans de comunicació. Vaig voler donar-los un descans, i posar tota aquesta pressió sobre la societat, sobre les institucions i sobre el col·lectiu i la nostra responsabilitat", conclou l'artista. 

També et pot interessar

stats