El laberint de Tim Burton entre figures amb segell valencià

L’artista Pedro Santaeulalia dissenya personatges inèdits per a l’exposició immersiva del cineasta californià a Madrid

L'exposició de Tim Burton inclou figures de l'artista Pedro Santaeulalia / À Punt NTC

Endinsar-se en l’univers creatiu de Tim Barton. És la proposta immersiva que proposa des d’aquest dijous el pare d’Eduardo Manostijeras o la Núvia cadàver i que, a més, té segell valencià. L’exposició immersiva convida l’espectador a fer fins a 300 recorreguts diferents perquè els visitants puguen experimentar el procés creatiu del director californià. En aquest viatge, els visitants discorreran, a més, entre personatges inèdits que ha creat l’artista faller Pedro Santaeulalia.

Al llarg dels diferents recorreguts, els visitants podran veure tant personatges icònics de la pantalla gran, com Beetlejuice, com alguns de nous. Aquests últims són els que han eixit des de la Comunitat Valenciana, els que han confirmat el taller de l’artista faller Pedro Santaeulalia, qui va fer les últimes falles que es van plantar a la plaça de l'Ajuntament de València.

A les naus de Benaguasil han tingut tres mesos de treball intens, com reconeixia el mateix artista en declaracions a À Punt. Treballar per a un projecte de l'univers Tim Burton era un gran repte, però encara més perquè s'havia de treballar fent figures ancorades en una estructura de ferro, fetes amb material ignífug –ben diferent del dels monuments fallers– i que fora consistent, perquè havia d’estar en una mostra, exposat a centenars de visitants.

Vora 200 esbossos i habitacions amb personatges emblemàtics

Sols el títol de la mostra, "El laberint", ja és una declaració d’intencions. En endinsar-s'hi, l’espectador trobarà des de 200 esbossos originals, alguns d’ells animats, fins a una sèrie d'habitacions on s'han simulat els escenaris de les seues pel·lícules i on habiten els seus personatges. Cada espectador podrà triar per on segueix el recorregut d’aquesta mostra oberta des d’aquest dijous a l'Espacio Ibercaja Delicias de Madrid.

"És com el meu cap, per a bé i per a mal", declarava el mateix Burton, que ha supervisat personalment el muntatge. "La ment creant funciona així, has de triar quin camí seguir", afegia el cineasta, que compara l'experiència de la visita amb la d'un passatge del terror o una atracció de fira on es combina la tecnologia, amb les projeccions audiovisuals i el so –la música és del seu col·laborador habitual, Danny Elfman– amb els elements físics.

Segons Álvaro Molina, coordinador creatiu del projecte, el visitant té assegurat passar per quinze espais diferents, la qual cosa suposa més de la meitat. En l'arc d'entrada principal hi ha un polsador i, en accionar-lo, s’il·lumina una de les quatre portes d'accés possibles.

A partir d'ací serà el visitant qui decidirà, amb l'excepció de set espais comuns on es troben alguns dels personatges més estimats del creador de Charlie i la fàbrica de xocolate, Beetlejuice o Frankenweenie.

També et pot interessar

stats