L'Orquestra de València visita París després de dotze anys sense eixides internacionals

L'última vegada que tocaren a la capital francesa ho feren sota la batuta del mestre Josep Iturbi

L'Orquesta de València torna a París 72 años després
L'Orquestra de València torna a París 72 anys després / Ajuntament de València
07 d'abril 2022 - 11:06

L'Orquestra de València (OV), dirigida pel seu titular, Alexander Liebreich, oferirà aquest divendres a les 19:00 hores un concert en la històrica Salle Gaveau de París, en la que és la primera eixida a l'estranger de la formació en dotze anys, i 72 anys després des de la seua visita a la capital francesa, en aquella ocasió sota la batuta del mestre Josep Iturbi.

L'alcalde de València, Joan Ribó, que s'ha desplaçat fins a la capital francesa amb motiu d'aquest concert extraordinari, ha assenyalat la importància de secundar i impulsar la projecció internacional de l'OV, i ha reconegut el treball i la dedicació de les i els professionals i mestres que la integren.

Acompanyat per la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, i pel director del Palau, Vicent Ros, l'alcalde Joan Ribó ha subratllat la qualitat de l'Orquestra de València, àmpliament reconeguda en tots els àmbits professionals i pel públic, la qual cosa es reflecteix també en l'elenc de noms del panorama musical mundial que l'han dirigida al llarg del temps.

Solidaritat amb Ucraïna

Així mateix, l'alcalde de València ha destacat l'elecció d'una peça d'autoria ucraïnesa per a començar el concert, “que serà símbol explícit del rebuig a la guerra i expressió de solidaritat amb Ucraïna i amb tota la ciutadania que es veu afectada pel conflicte bèl·lic”, ha afirmat.

El programa del concert s'obrirà amb l'obra per a corda del compositor ucraïnés Valentin Silvestrov titulada Stille Musik, en suport al poble ucraïnés i en decidit rebuig a la guerra.

Record a Iturbi

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha explicat la importància, “tant pel que fa al fet artístic, com per la visibilització internacional, que per a una orquestra signifiquen les eixides a l'estranger. I ara que la situació de la pandèmia ho permet, tornem a viatjar per a visitar una de les capitals mundials de la música”.

La regidora ha recordat que la temporada passada de l'auditori valencià va estar dedicada a la figura del mestre valencià Josep Iturbi; “i ara –ha afegit– arredonim el record a Iturbi, a manera de gran epíleg, amb un concert en una de les ciutats més importants en la seua trajectòria docent i artística, i en una sala que va ser determinant en el seu pas per la capital francesa”.

Actuacions internacionals

L'Orquestra de València va iniciar les seues eixides internacionals l'any 1950, precisament dirigida per Josep Iturbi. Les seues primeres actuacions internacionals van ser en sales del Regne Unit i de França, i van continuar amb les actuacions a Itàlia i Turquia, l'any 1996, i a Lisboa en 1998, en el marc de la celebració de l'Expo-98.

Posteriorment, la formació ha viatjat a Alemanya i al Festival Internacional de Schleswig-Holstein en 2002; al Festival Internacional de Música Contemporània Tage der Neuer Musik de Zuric, l'any 2005; a Àustria i Txèquia en 2008; i de nou dos viatges més a Alemanya en els anys 2008 i 2010.

També et pot interessar

stats