L'IVAM acull una mostra de la cartelleria creativa de la Ruta del Bakalao

Artistes valencians com Mariscal, Paco Roca o Elisa Ayala il·lustraren autèntiques obres d'art fetes en temps rècord per a les discoteques en els anys 80 i 90

L'exposició es pot veure a l'IVAM fins al 12 de juny / À Punt NTC

Els cartells de la coneguda com a Ruta del Bakalao formen part de la història del disseny. L'IVAM ho demostra amb la cartelleria que promocionava les discoteques els anys 80 i 90. Artistes valencians com Mariscal, Paco Roca o Elisa Ayala il·lustraren autèntiques obres d'art fetes en temps rècord.

La directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Nuria Enguita; els comissaris Alberto Haller, Antonio J. Albertos i Moy Santana, i el director general de València Capital Mundial del Disseny, Xavi Calvo, han presentat aquest dimecres la mostra "Ruta gràfica. El disseny del so de València".

Presentació de l'exposició a l'IVAM
Presentació de l'exposició a l'IVAM / Twitter: @gva_IVAM

L'exposició recull part de la producció gràfica desenvolupada entorn de l'escena de les discoteques en els anys 80 i 90. Busca oferir un relat unificador sobre l’evolució del disseny gràfic sorgit entorn d'aquests clubs emblemàtics.

Cartell de Daniel Torres, de 1981
Cartell de Daniel Torres, de 1981

Quan la Ruta del Bakalao encara no era popular, les discoteques valencianes reclamaven festa amb cartells temàtics. Als 80 no hi havia ordinadors, però si voluntat promocional de captar parroquians.

La producció artística era ultraràpida, icònica i cent per cent de la terra. Ara es pengen a l'IVAM i certifiquen la seua vàlua creativa.

Cartell de Mariscal, de 1981
Cartell de Mariscal, de 1981

Al segle passat, els cartells s'apegaven a les parets dels pubs tots els dijous. S'havien fet en 48 hores i tenien una vida curta. En acabar les sessions de ball, desapareixien de l'escena.

Als 90, la Ruta no necessitava cartells magistrals. Les discoteques estaven plenes. No calien obres d'art per a atraure el públic, però se'n feren. Mariscal, Quique Company, Paco Bascuñán i Paco Roca dissenyaven per encàrrec.

La industrialització del producte no li lleva mèrit a una col·lecció única que s'exposarà a l'IVAM fins al 12 de juny. Un itinerari gràfic que beu del còmic i que acompanya el so de vint anys de festa.

Cartell de Micharmut, de 1988
Cartell de Micharmut, de 1988

També et pot interessar

stats