L’IVAM acull el treball transgressor de l’artista faller Alfredo Ruiz

El museu mostra una retrospectiva del seu treball autodidacta, que va marcar en una època on els artistes fallers no tenien segell propi

Alfredo Ruiz en la seua exposició, a l'IVAM / À Punt NTC

En cas que la ciutadania encara tinga ganes de veure més falles, el treball de l'artista faller Alfredo Ruiz, pioner en monuments experimentals, es pot visitar a l’IVAM de València. Aquesta exposició serveix com retrospectiva del treball d’aquest creador autodidacta i transgressor, que compleix el seu somni d’arribar al museu amb el seu art. Ha portat els vestigis de l’obra efímera que ha conservat.

“Jo no ho he fet a posta ni per a provocar, jo he fet el que sentia i volia desenvolupar-me per no quedar-me en el passat”, ha contat. Amb tretze anys va començar a treballar en un taller faller i a exposar en l'espai públic, que possiblement és l'aparador més exigent. “A vegades han caigut bé i altres vegades t’insultaven i tot”, ha recordat. 

“Era un context molt difícil, en què tots els seus companys feien i treballaven un mateix llenguatge, cap d’ells tenia un segell personal. En el seu cas, les falles eren d’autor. Si veies una falla d’Alfredo Ruiz sabies que era ell”, ha explicat Ricardo Ruiz, comissari de l’exposició. 

Fa anys que buidà el taller. Ara, Ruiz ha explicat que dedica el seu temps a llegir i passejar molt per València. “He trencat molt”, ha reconegut l’artista faller. Les obres anteriors, que no ha conservat, li han servit per a aprendre, “que també està bé, però era una cosa massa barroca i jo m’he llevat el barroquisme de damunt”, ha raonat. 

Un bosc geomètric és, de moment, la seua última falla. I com que la mostra estarà fins a l'abril, sí que es cremarà, però les flames li arribaran per Sant Joan.

També et pot interessar

stats