L'Institut Valencià de Cultura rep una part del llegat del grup Al Tall

Vicent Torrent, fundador i ànima d'Al Tall, assegura que la música tradicional valenciana té futur

Vicent Torrent, fundador i ànima d'Al Tall / À Punt NTC

L'Institut Valencià de Cultura (IVC) acaba de rebre una bona part del llegat d'Al Tall, el grup que va fer contemporània la música tradicional valenciana i que hui en dia és referent dels nous moviments artístics en la nostra llengua. 

Hem entrevistat el fundador i ànima d'Al Tall, Vicent Torrent, per a valorar el treball de quaranta anys de música que canviaren les nostres vides, amb motiu de la donació de 22 caixes amb material gràfic, fotografies, cartells, discografia i partitures del repertori del grup.

Per a ell, tot aquest material il·lustra l'experiència de com rescatar del fang i de la misèria una expressió cultural i un llenguatge artístic “que teníem abandonat i que pot donar de si barbaritats”.

La donació de Torrent té un objectiu clar. Que no s'oblide el que van fer les últimes dècades del segle passat: música en valencià, recuperant la tradició, però adaptada als nous temps. La manera de fer música tradicional va cobrar una potència, uns usos i uns registres que no posseïa, afirma. “Això és una cosa molt important per a la vida cultural i els llenguatges d'un país”, postil·la. 

Marga Landete, directora adjunta de música i cultura de l’IVC, considera la donació “un autèntic regal”, sobretot per als investigadors i investigadores, i també per als mateixos artistes, “que es puguen veure inspirats en el seu treball”. Aquest tresor arriba al refugi de Vicent Torrent, on treballa i investiga, i on es troba la segona part de la donació, on podem veure una gran col·lecció d'instruments, però sobretot hi ha un bon tall de material d'Al Tall.

Vicent diu que té dues jubilacions. La primera, de la fonoteca valenciana; la segona d'Al Tall, però ell no para. "Aquest és l'últim treball meu. Un disc de finals del 2021 que són cançons de la meua joventut", ha contat. El mestre diu que la música tradicional valenciana té futur i desitja "que tot allò que hem fet en la vida tinga un profit per a la cultura i la vida d'aquest país".

També et pot interessar

stats