L'Institut Valencià de Conservació, Premi Europa Nostra

Es valora la restauració dels esbossos de Visió d'Espanya, de Joaquim Sorolla, per a la Hispanic Society of America de Nova York.

Físics, químics, fotògrafs, restauradors de paper i pintura, i historiadors d'art han participat en el projecte.
Físics, químics, fotògrafs, restauradors de paper i pintura, i historiadors d'art han participat en el projecte. / IVCR+I

La Comissió Europea i Europa Nostra, la xarxa més important en matèria de patrimoni europeu, han donat a conéixer els guanyadors del 2018. 

Entre els guardonats hi ha l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació pels treballs en 32 esbossos que Joaquim Sorolla va realitzar per a la sèrie pictòrica Visió d'Espanya. Un treball encarregat al pintor valencià el 1911 per Archer Milton Huntington i destinat a decorar les parets de la biblioteca de la Hispanic Society de Nova York amb il·lustracions de les diferents regions i tradicions espanyoles. 

Per a la subdirectora de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració, Gemma Contreras, "el premi té molta importància perquè normalment no s’acostuma a premiar projectes fets a paper".

Sorolla va viatjar durant nou anys per Espanya amb rotllos de paper en què va anar esbossant aspectes naturals de tots els racons. Va arribar a fer-ne 170.

L'Institut Valencià en va restaurar 32 dins d'un treball multidisciplinari en què han participat físics, químics, fotògrafs, restauradors de paper i pintura, i historiadors d'art. En el projecte utilitzaren la tècnica japonesa Soko i els criteris més respectuosos i avançats en conservació i restauració.

El jurat ha valorat la reflexió sobre l'evolució del procés d'una obra d'art i no sols el resultat final. Destaca la manera exemplar de captar l'interés que genera a Amèrica del nord un artista fonamental per a la cultura europea del segle XX, com és Joaquim Sorolla. En aquest sentit, el jurat ha apuntat com digne de menció el vincle entre totes dues institucions. 

També et pot interessar