L'Institut Valencià de Conservació, Premi Europa Nostra

Es valora la restauració dels esbossos de Visió d'Espanya, de Joaquim Sorolla, per a la Hispanic Society of America de Nova York.

Físics, químics, fotògrafs, restauradors de paper i pintura, i historiadors d'art han participat en el projecte.
Físics, químics, fotògrafs, restauradors de paper i pintura, i historiadors d'art han participat en el projecte. / IVCR+I

La Comissió Europea i Europa Nostra, la xarxa més important en matèria de patrimoni europeu, han donat a conéixer els guanyadors del 2018. 

Entre els guardonats hi ha l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació pels treballs en 32 esbossos que Joaquim Sorolla va realitzar per a la sèrie pictòrica Visió d'Espanya. Un treball encarregat al pintor valencià el 1911 per Archer Milton Huntington i destinat a decorar les parets de la biblioteca de la Hispanic Society de Nova York amb il·lustracions de les diferents regions i tradicions espanyoles. 

Per a la subdirectora de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració, Gemma Contreras, "el premi té molta importància perquè normalment no s’acostuma a premiar projectes fets a paper".

Sorolla va viatjar durant nou anys per Espanya amb rotllos de paper en què va anar esbossant aspectes naturals de tots els racons. Va arribar a fer-ne 170.

L'Institut Valencià en va restaurar 32 dins d'un treball multidisciplinari en què han participat físics, químics, fotògrafs, restauradors de paper i pintura, i historiadors d'art. En el projecte utilitzaren la tècnica japonesa Soko i els criteris més respectuosos i avançats en conservació i restauració.

El jurat ha valorat la reflexió sobre l'evolució del procés d'una obra d'art i no sols el resultat final. Destaca la manera exemplar de captar l'interés que genera a Amèrica del nord un artista fonamental per a la cultura europea del segle XX, com és Joaquim Sorolla. En aquest sentit, el jurat ha apuntat com digne de menció el vincle entre totes dues institucions. 

També et pot interessar

stats