L’Exposició del Ninot 2022 torna al Museu de les Ciències

La mostra, amb vora 750 ninots grans i infantils, estarà oberta al públic a partir d’aquest dissabte

L'Exposició del Ninot tornar al Museu de les Ciències dos anys després / À Punt NTC

L’Exposició del Ninot ha obert aquest divendres les portes al Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, on més de 750 ninots grans i infantils esperen les visites i els vots per a salvar-se de les flames. La mostra torna per fi després de dos anys de falles atípiques i marcades per la pandèmia. 

L’acte d’inauguració ha estat presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, les falleres majors de València, Carmen Martín Carbonell i Nerea López Maestre, les seues corts d’honor, el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, i el mestre major del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València, Paco Pellicer, entre altres.

“La inauguració de l’Exposició del Ninot és el tro d’avís de la festa, el preàmbul d’un dels elements que esperem amb més expectació, la falla, aquest artefacte creatiu al voltant del qual els valencians hem sabut construir tot un món de festa i cultura”, ha destacat l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha lloat la tasca dels artistes fallers.

Ribó també ha recordat les paraules de l’artista desaparegut recentment Vicent Luna, que deia que els ninots són obra d’aquells que “fan falles posant el cor en elles” perquè “has de sentir la falla”. 

Per la seua banda, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha ressaltat la tornada de l’Exposició del Ninot al Museu de les Ciències, un espai “especial per al món faller i que posa en relleu el treball de tants i tants artistes i de tantes comissions”. Galiana ha aprofitat per a fer una crida a la responsabilitat perquè, ha remarcat, la pandèmia encara és viva. “Afortunadament no hem sigut responsables de cap brot. Si en alguna cosa hem ajudat les falleres i els fallers en esta pandèmia ha sigut a parar-la. I així hem de continuar. Actuant com fins ara: amb precaució i cautela”, ha assenyalat.

La fallera major de València, Carmen Martín Carbonell, ha celebrat l’inici de l’Exposició del Ninot, “la mostra més gran del que som, del que hem creat, d’allò que plantarem i cremarem, i que representa a totes les comissions falleres que conformen la nostra gran festa”. “I no sabeu quin goig tornar a fer-ho en aquestes dates”, ha apuntat.

La màxima representant de les Falles de València ha destacat que les artistes i els artistes fallers són “els vertaders valents, aquells que lluitareu per mantindre viva la nostra festa i en concret, pels que convertiu els somnis en la major mostra d’art efímer del món. Un ofici tan nostre i que la pandèmia ens va mostrar que cal salvaguardar i admirar”.

També et pot interessar

stats