"L'esperit d'una època", Ignasi Pinazo en la col·lecció de l'IVAM

L'IVAM presenta una col·lecció de 200 obres del pintor que són un reflex fidel de la València de les acaballes del segle XIX.

Amb aquesta exposició, l'IVAM obri de nou la Sala Pinazo, abans Sala de la Muralla i rebatejada amb el nom de l'artista valencià en 2016.

Visionari, intuïtiu, inconformista, avançat al seu temps. Fugia sempre de l'academicisme i buscava un estil propi. Ignasi Pinazo va ser un retratista fidel als canvis d'una València que entrava en la modernitat a les acaballes del segle XIX. L'IVAM ha tret 200 de les 500 obres que atresora de l'artista. Una bona manera d'encetar les celebracions del Dia dels Museus, que té lloc aquest divendres.

Contagiat per l'ideal social de finals del segle XIX, volia retratar escenes quotidianes, fugint d'estètiques planes o simples posats. Mascletaes, processons, gent anònima al mercat... l'artista esdevé un retratista fidel als canvis d'una València que es transforma a passos de gegant.

Part de la seua obra s'exhibeix ara  a la sala que porta el seu nom. "L'esperit d'una època" són 200 peces de les 500 que posseeix l'IVAM, ordenades per blocs temàtics, juntament amb l'obra d'altres autors que, com Sorolla, ajuden a entendre el seu estil personal. 

Anàlisi de la forma, innovació i autonomia, emancipació i conformisme social i la vida al carrer són els quatre temes en els quals s'articula aquesta exposició. L'obra aliena dialoga amb la de Pinazo.  Així, les obres d'Esteban Vicente es mostren ací per la seua contribució a la nova construcció del paisatge; la d'Ernest J. Bellocq i Lewis Hine, per la temàtica inconformista; la de Mompó i Pascual Pérez Rodríguez, per les seues visions urbanes. En el cas de Sorolla, el vincle radica en l'estudi de la llum. Dibuixos de Pinazo com Meditant o pintures com Barques en blanc  es comparen amb dues obres del mestre de la llum de la col·lecció de l'IVAM: Escena de platja i Ràfega de vent.

Comissariada per Josep Salvador, la mostra "respon a la visió naturalista i impressionista de Pinazo que va caracteritzar el seu treball i la recerca d'una nova sensibilitat moderna". Per a Salvador, a través d'aquestes peces és fàcil conéixer més sobre la societat que a ell li va tocar viure. 

Amb aquesta exposició, l'IVAM obri de nou la Sala Pinazo, abans Sala de la Muralla i rebatejada amb el nom de l'artista valencià en 2016. L'espai té 1.000 metres quadrats, vora tres vegades més que la galeria 6 del museu, on s'exhibien abans les obres de Pinazo.

També et pot interessar

stats