L'escriptora aragonesa Luz Gabás guanya el LXXI Premi Planeta

Cristina Campos ha sigut proclamada finalista per la novel·la Historias de mujeres casadas

Luz Gabás obté el LXXI Premi Planeta per ‘Lejos de Louisiana’
Luz Gabás obté el LXXI Premi Planeta per ‘Lejos de Louisiana’ / Kike Rincón (Europa Press)

L'escriptora aragonesa Luz Gabás, autora de Palmeras en la Nieve, ha guanyat el LXXI Premi Planeta, dotat amb un milió d'euros, per la novel·la Lejos de Louisiana, mentre que la barcelonina Cristina Campos ha sigut proclamada finalista per la novel·la Historias de mujeres casadas. Així ho ha anunciat el jurat del guardó aquest dissabte en l'acte de lliurament al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

L'obra guanyadora, que es va presentar sota el pseudònim Hoja de Fresno i amb el títol Río Arriba, està ambientada a la fi del segle XVIII a Louisiana, aleshores una colònia francesa que passa a mans espanyoles, i on diferents ètnies i cultures conviuen en un equilibri difícil. Una època convulsa que serveix d'escenari d'una gran història d'amor entre un indi i una súbdita francesa.

L'obra finalista es va presentar amb el títol El amante de mi mujer, sota el pseudònim de Gabriela Hausmann. Es tracta de la història d'una dona que veu com es fa realitat la relació amb l'amant amb qui sempre havia somiat.

En recollir el guardó, Gabás ha explicat que l’obra és una novel·la històrica que transcorre en l'“enorme territori que Espanya tenia en el cor d'Amèrica del Nord en el segle XVIII” i explica el paper d'Espanya en la guerra de la independència dels Estats Units (1775-1783).

Gabás (Montsó, 1968), llicenciada en Filologia Anglesa, va debutar en el camp de la novel·la el 2007 amb Palmeras en la nieve, que es va publicar el 2012, va ser traduïda a diversos idiomes i l'adaptació cinematogràfica de la qual va guanyar el Premi Goya a Millor Direcció Artística i a Millor Cançó Original.

També és autora de les novel·les Regreso a tu piel (2014), Como fuego en el hielo (2017) i El latido de la tierra (2019), i va ser alcaldessa de Benasc (Osca).

El Premi Planeta és, actualment, el guardó amb la dotació econòmica més important a escala mundial.

També et pot interessar

stats