L’Ensems torna a vertebrar el territori a través de l’experimentació sonora

La 44a edició del festival tindrà lloc del 16 al 25 de setembre a València, Castelló i Alacant 

Cartell de la 44a edició del festival Ensems
Cartell de la 44a edició del festival Ensems / GVA

El festival Ensems, dedicat a l’experimentació sonora i nova creació musical, ha presentat aquest dissabte al Teatre Principal de València els continguts de la 44a edició, que tindrà lloc entre el 16 i el 25 de setembre en diferents recintes i auditoris de Castelló, València i Alacant.

El certamen oferirà 30 actuacions, amb més de 25 estrenes absolutes i una vintena d’estrenes estatals d’obres musicals de nova creació, que combinen la participació de formacions internacionals destacades amb artistes locals. 

Amb aquesta edició, el festival pretén establir-se en les principals xarxes internacionals de la nova creació musical, acollint l’estrena de l’òpera Zelle de Jamie Man al Palau de les Arts dins de l’European Network Opera Academies i coproduint el projecte Focus, que traça una ruta de creació musical europea entre Espanya, França i Alemanya.

Ensemble Mosaik a l'Ensems 2021
Ensemble Mosaik a l'Ensems 2021 / GVA

L’Ensems homenatjarà l’obra del compositor grecofrancés Iannis Xenakis, una de les figures clau de la música del segle XX, en l’any del centenari del seu naixement. L’altra figura destacada serà Toshio Hosokawa, el principal compositor convidat en aquesta edició, que estrenarà la seua òpera Deine Freunde aus der Ferne i que comptarà amb la participació de l’actriu valenciana Marta Chiner.

Més enllà del vessant internacional del certamen, el tradicional Ensems Simfònic comptarà amb la participació de les principals formacions simfòniques del nostre territori, amb els concerts de les bandes municipals de València, Alacant i Castelló de la Plana, així com de l’Orquestra de València i l’Orquestra ADDA Simfònica.

La indústria joguetera i el bakalao, en l’agenda

L’Ensems també acollirà trobades professionals i activitats pedagògiques amb la intenció d’impulsar la creació sonora contemporània.

Dins del projecte educatiu del festival, s’apostarà per l’educació sonora com a element d’aproximació als més joves a través d’iniciatives com el projecte europeu Party studies i l’aproximació a la Ruta del Bakalao com a fenomen creatiu de les músiques electròniques al nostre territori.

D’altra banda, i en el marc de la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022, el projecte pedagògic X-Ensems posarà en relleu la tradició joguetera del territori.

Per acabar, la intensa agenda del certamen inclourà la 34a edició de les Trobades de Composició dirigides al sector professional i la 5a edició del Taller Ensems de Creació Sonora, que afavoreix la interpretació de peces creades per joves compositors a càrrec de reputades formacions.

 

També et pot interessar

stats