L’AVL inicia la renovació dels membres amb un pas ferm cap a la igualtat

Un sorteig escollirà aquest divendres els set integrants que ixen de la institució. En el seu lloc s’hauran d’incorporar set dones.

Els acadèmics i acadèmiques que integren l'AVL durant un ple, en una imatge d'arxiu
Els acadèmics i acadèmiques que integren l'AVL durant un ple, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Aquest divendres se sabrà quins són els set acadèmics que ixen de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), complint així amb el procés de renovació que li correspon a la institució. En aquest cas no serà una renovació més, ja que les noves incorporacions hauran de ser dones, per a complir així amb la llei d’igualtat i avançar cap a la paritat. Actualment, sols quatre dels 21 membres són dones.

En el ple d’aquest divendres s’extrauran les boles que, per sorteig, determinaran quins set membres ixen d'aquesta institució que treballa per la normalització del valencià. L’AVL va tindre un primer procés de renovació el 2016, de manera que ara, quatre anys després, correspon renovar un segon terç.

En el sorteig entraran 14 acadèmics, és a dir, tots els actuals, llevat d’aquells que van accedir a l’AVL en el primer procés. D’acord amb aquesta norma, tots els membres, excepte Joan Francesc Mira, Joan Rafael Ramos, Tudi Torró, Immaculada Cerdà, Abelard Saragossà, Josep Martínez i Brauli Montoya poden resultar escollits per a deixar pas a nous companys.

En el cas que cap de les dues dones el nom de les quals estarà al bombo, que són Verònica Cantó i Maria Isabel Guardiola, foren escollides per a la renovació, podria donar-se la circumstància que totes dues, junt amb les altres dues companyes que no entren en el sorteig (Tudi Torró i Immaculada Cerdà) i les set noves dones que s’incorporen a l’AVL aporten una majoria femenina al ple de la institució. En cas de ser així, les dones ocuparien 11 dels 21 seients que té l’AVL.

Les noves candidatures, a mitjan febrer

Una vegada fet el sorteig d’aquest divendres, que determinarà quins acadèmics se'n van de l’AVL, del 15 de febrer al 28 de febrer s'obrirà el període per a presentar les noves candidatures. En la primera junta de govern posterior a aquest període, la del 2 de març, es proclamaran les candidatures, de manera que el 12 de març serà el ple on s’escolliran les noves incorporacions.

Si en aquest ple es cobreixen totes les vacants, haurà acabat la renovació. Ara bé, en cas que no siga així, es convocaran plens de manera successiva. Si malgrat diversos plens, el 9 d'abril no s'han cobert totes les vacants, s'obrirà un nou període de presentació de candidatures per a completar la renovació de l’AVL.

També et pot interessar