L’Arxiu Històric d’Alacant inaugura una exposició sobre la imatge de la dona

Mitjançant fotografies es construeix la imatge que projecta la dona des del final del segle XIX fins a l’actualitat.

Una de les imatges que trobarem en aquesta mostra que estarà oberta fins el mes de juny 2020
Una de les imatges que trobarem en aquesta mostra que estarà oberta fins el mes de juny 2020 / AHPA

‘Imatge de la dona en l’AHPA’ és la nova exposició de l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant que té com a objectiu descobrir quina ha sigut la imatge de la dona que ha quedat retinguda en les fotografies i altres documents gràfics al llarg de la història recent. Aquest recorregut es realitza a través, principalment, de la fototeca de l’AHPA (Arxiu Històric Provincial d’Alacant) on hi ha dipositades importants col·leccions fotogràfiques. 

D’una banda, l’exposició planteja la pregunta de com s’ha construït aquesta imatge de dona per a la reflexió col·lectiva de la nostra societat. D’una altra pretén mostrar la importància de la fotografia com a document d’arxiu històric.

Les fotografies que s'hi exposen procedeixen tant del fons públics com de col·leccions privades. Les imatges corresponents a fons públics pertanyen fonamentalment al Fons d’Institucions del Moviment Nacional: la Secció Femenina, al Fons del Govern Civil, al Fons de la Junta Electoral Provincial i al Fons de la Direcció Provincial d’Educació. Quant a les col·leccions privades que hi han arribat per donacions particulars estan la Col·lecció dels Germans López Andrés, la Col·lecció José M. Parternina, la Col·lecció Llorca, la Col·lecció Sampedro i la Col·lecció del Olmo Dupuy. També s’ha recorregut a l’hemeroteca amb exemplars de les revistes Estampa, Para la mujer o El ventanal.

La mostra s’estén cronològicament des del final del segle XIX, quasi coincidint amb els orígens de la fotografia, fins al principi del segle XXI. Disposa de diversos escenaris gràcies al mobiliari cedit pel Museu Escolar de Puçol (Elx) que recreen una ambientació que permet al visitant introduir-se el màxim en el que ha sigut el món de la dona. També afavoreix l’escenografia  la mirada curiosa del gran nombre de xiquets que la visiten i l’experiència s’arredoneix amb una aula didàctica que presenta dos tallers que acompanyen la mostra i complementen la visita dels centres escolars.

‘Imatge de la dona en l’AHPA’ estarà oberta fins al juny del 2020.

També et pot interessar

stats