Tomás Sivera presenta a Paterna des del 27 octubre una retrospectiva dels seus 20 anys de professió

Definit per Román de la Calle com a "artista independent, amb la radical disponibilitat de trencar amarres", utilitza el fum dels ciris i de les torxes per a les seues creacions 

 

Obra de Tomàs Sivera dedicada als refugiats, realitzada amb la tècnica sfumato
Obra de Tomás Sivera dedicada als refugiats, realitzada amb la tècnica de l''sfumato' / Tomás Sivera

Pocs artistes s’aventuren a treballar la tècnica del fumage o sfumato, a causa de la seua exigència de la precisió. Consisteix a impressionar les taques de color i les formes mitjançant el fum d’un ciri, un llum o fins i tot un cigarret en cas de papers tintats.

Aquesta tècnica, que va inventar el pintor i teòric austro-mexicà surrealista Wolfgang Paalen cap al 1937, va captivar els anys 90 Tomás Sivera, un artista de Xàbia, a la Marina Alta. Des d'aleshores ja no ha deixat mai de treballar-hi. Una tècnica que el xabienc practica amb ciris i torxes, d'on extrau el fum amb el qual crea les seues obres.

Tomás Sivera durant el procés creatiu
Tomás Sivera durant el procés creatiu / Tomás Sivera

De Xàbia a Kaarst (Alemanya)

Amb la seua tècnica l’artista de Xàbia ha conquistat els galeristes alemanys. Una exposició, poc abans de la pandèmia, a la Casa del Cable de Xàbia va permetre que els responsables de la galeria Fries de la localitat alemanya de Kaarst s’interessaren pel seu treball. El resultat, del 30 d’octubre al 26 de novembre, compartirà espai amb un altre artista xabienc, el reconegut escultor Antoni Marí.

Exposició de Tomàs Sivera a la Casa del Cable de Xàbia
Exposició de Tomàs Sivera a la Casa del Cable de Xàbia

Aquest octubre, fins a Kaarst Tomás Sivera portarà la llum i calidesa del Mediterrani amb la seua obra abstracta. Una tècnica que al llarg de la història ha captivat grans de la pintura com Salvador Dalí, que, devot d’aquesta manera de pintar el 1972, va crear Nu femení, i que el geni del surrealisme va batejar com a sfumato.

Una de les creacions de Tomàs Sivera que arribarà a Alemanya
Una de les creacions de Tomàs Sivera que arribarà a Alemanya

Del 27 octubre al 12 novembre presenta la seua retrospectiva a Paterna

A la sala municipal d’exposicions Josep Herrero, Jeroni, del Gran Teatre Antonio Ferrandis de Paterna, a l’Horta Nord, Sivera presentarà d'ací a unes setmanes una retrospectiva dels seus 20 anys de professió. Una trajectòria de la qual el professor Román de la Calle ha destacat el segell personal de l’artista.

“Ha aconseguit un bagatge individualitzat en què es podran rastrejar influències i relectures, préstecs i secrets homenatges. Però que, d'alguna manera, hem sigut capaços de descobrir especials valors en els seus treballs, fins a l'extrem de reconéixer l'autoria”, ha expressat Román de la Calle.

"Tomás Sivera ha estat impregnat de la influència, amistat i col·laboració des de César Manrique, a Juan Segarra, Chelo Garrigós, Toni Marí i Pepe Sart. Sense oblidar al Grup de Reüll tan vinculat a les comarques de la Marina" Román de la Calle - Catedràtic d'Estètica i Teoria de l'Art de la Universitat de València

Amant dels grans formats, el recorregut d’aquest artista ha estat impregnat de la influència, amistat i col·laboració des d’artistes com César Manrique –a qui va conéixer personalment a Lanzarote– fins a Juan Segarra, Chelo Garrigós, Toni Marí i Pepe Sart. “Sense oblidar el Grup de Reüll, tan vinculat a les comarques de la Marina, al qual va estar vinculat Tomás”, segons Román de la Calle.

Obra Ciclistes, per Tomás Sivera
Obra Ciclistes, per Tomás Sivera
Obra Botiga, de Tomás Sivera
Obra Botiga, de Tomás Sivera

 

També et pot interessar

stats