L'artista Daniela Ortiz demana al Reina Sofia retirar la seua obra per haver acollit un acte de l'OTAN "amb el 'Guernica' de fons"

Ortiz ha acusat l’OTAN d’incrementar l’escalada de militarització després d’assenyalar la Xina com una amenaça

El Guernica de Pablo Picasso, al museu Reina Sofia
El 'Guernica' de Pablo Picasso, al museu Reina Sofia / Eduardo Parra / Europa Press

L'artista Daniela Ortiz ha sol·licitat al Museu Reina Sofia que retire el seu treball de l'exposició "Vasos comunicants". El detonant d’aquesta decisió ha sigut que la pinacoteca ha permés “la celebració d'un acte polític en el marc de la cimera de l'OTAN, utilitzant el Guernica com a teló de fons", segons ha remarcat l’artista en una carta enviada al museu.

Ortiz ha reclamat que la seua obra Castes Blanques (2019) es retire "com més prompte millor", en considerar "aberrant" que una pintura com el Guernica —"peça realitzada en resposta a un bombardeig"— siga emprada per "aquelles figures polítiques que decideixen imposar la guerra globalment".

L'artista peruana ha acusat l'OTAN de fer "un pas més en l'escalada de militarització, generació de guerres i conflictes", després d'assenyalar la Xina com una amenaça. "En aquesta cimera, celebrada dies després de la massacre que va arrabassar la vida d'almenys 37 migrants, es tensiona encara més el conflicte bèl·lic en l'est d'Europa amb l'entrada de Suècia i Finlàndia en l'OTAN", ha lamentat.

Així mateix, Ortiz ha criticat també que el govern espanyol haja "aconseguit que l'OTAN incorpore com a amenaça híbrida els anomenats fluxos migratoris". "Aquesta decisió enfortirà encara més la militarització de la frontera i la mortal violència contra la població migrant", ha conclòs.

De moment, des del Reina Sofia no s'ha pres una decisió sobre aquest tema, ja que la retirada d'una obra de la col·lecció pot comportar la decisió dels comissaris i el patronat, però el museu ha assegurat mostrar "respecte" per la postura de l'artista, que "està en el seu dret d'expressar-se lliurement".

També et pot interessar

stats