L’Antiga vibra en el tribut a Ramón Espinosa, l’artista que canvià el barri de Campanar

Presentació del llibre homenatge al mestre faller que va aconseguir que el Primer Premi d’Especial travessara el Túria després de trenta anys.

L’Antiga vibra en el tribut a Ramón Espinosa, l’artista que canvià el barri de Campanar
L’Antiga vibra en el tribut a Ramón Espinosa, l’artista que canvià el barri de Campanar

La presentació del llibre Ramón Espinosa, artista faller, escrit per Gustavo Clemente i editat per Samaruc, ha servit perquè es reta tribut al mestre faller que va aconseguir que el Primer Premi d’Especial travessara el Túria després de trenta anys i arribara a una comissió desconeguda per al gran públic. Era 1989 i l’"Eroticrònica" de Ramón Espinosa va canviar els cànons vistos fins a aquell moment, apostant per una falla que defensava la llibertat sexual entre parelles del mateix sexe, un punt de vista innovador en les Falles.

Aquell èxit va canviar la mentalitat dels amants de les rondes falleres, que van incloure Campanar en les seues rutes, amb la revitalització consegüent del barri. Espinosa va signar un cicle d’èxits que va començar en la categoria de Segona B, fins a assolir la glòria de crear una de les falles més singulars de la història. Dos anys després, el 1991, Espinosa aconseguí el segon màxim guardó de totes les categories. El periodista Gustavo Clemente reflecteix l’itinerari vital d’Espinosa, amb llums i ombres, alegries i decepcions, realitzant una anàlisi de totes les seues falles, la sociologia de l’època i la vida al barri de Campanar i a la ciutat de València.

Durant la presentació, conduïda per Ximo Rovira, l’autor, Gustavo Clemente, ha fet reviure a la comissió el record de l’esclat d’eufòria d’aquells premis amb Ramón Espinosa, que ha presidit una taula redona en què també ha intervingut una de les presidentes actuals, Xelo Salabert, així com el guionista de les Falles d’Espinosa, Donís Martí, a més de l’historiador i etnòleg Iván Esbrí, autor d’un dels pròlegs del llibre. En definitiva, una obra i un acte que fan justícia a un dels mestres fallers que van aportar una mirada diferent sobre la inimitable festa de l’art efímer.

També et pot interessar

stats