L'Alt Forn 2 de Sagunt, declarat bé d'interés cultural

El decret del Consell subratlla que es tracta d'una obra arquitectònica, d'enginyeria i d'escultura "colossal" que forma part rellevant del patrimoni industrial valencià, i és necessari la seua protecció com a BIC

Alt Forn número 2 del port de Sagunt / À Punt NTC

El ple del Consell ha aprovat aquest dimarts la declaració de l'Alt Forn número 2 de la siderúrgica del Port de Sagunt com a bé d'interés cultural (BIC) amb la categoria de monument.

El decret subratlla que es tracta d'una obra arquitectònica, d'enginyeria i d'escultura "colossal" que forma part rellevant del patrimoni industrial valencià, la qual cosa fa necessari la protecció com a BIC.

L'expedient s'aprova després de comptar amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura (CVC), de la Universitat de València (UV) i del Consell Jurídic Consultiu (CJC), entre altres dictàmens preceptius.

Aquest enclavament constitueix una manifestació "singularíssima" que exigeix el màxim reconeixement des del puint de vista patrimonial. Per tant, en el decret s'estableix la normativa per a la protecció d'aquest immoble i el seu entorn, de manera que se'n preserve la integritat.

Oscar Cosín, president de l’Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt (Apips), relata en declaracions a À Punt com es va desballestar tota la factoria industrial. Es dinamitaren els altres forns que hi havia, i totes les naus es van trencar en peces per a vendre tot el material com a xatarra. “Afortundament”, afirma, el forn que ara ha sigut declarat BIC es va conservar gràcies a algunes persones que, molt seriosament, es van esforçar per mantenir-lo.

Segons la norma, no es permeten a l'entorn de l'edifici construccions de cap mena i, en cas de destinar una zona per a aparcaments, haurà d'estar separada de les naus i de l'edifici de l'Alt Forn un mínim de 50 metres des del perímetre dels dos edificis. També s'haurà de minimitzar l'impacte d'aquest aparcament mitjançant la utilització d'elements de mobiliari urbà o de vegetació.

A més, es prohibeix la introducció d'anuncis o publicitat exterior que irrompa en l'espai protegit i es regulen les condicions que hauran de complir la col·locació dels indicadors i rètols que desenvolupen activitats amb la preceptiva llicència municipal.

Aquest alt forn és “una icona dels avantpassats” i d’un sentiment de patrimoni industrial que tenen els saguntins i saguntines com a senya d’identitat, ha dit, en declaracions a À Punt, Patrícia Sánchez, regidora de Patrimoni del municipi. 

També et pot interessar

stats