L’Alcúdia acull la muixeranguera més nombrosa de la història

Més de mil muixeranguers i muixerangueres repartits en dèsset colles han participat en aquesta fita de la cultura valenciana.

Muixeranga
À Punt NTC
Eduard Borja
29 d'octubre 2023 - 17:40

La cultura tradicional valenciana està de celebració. Aquest dissabte tingué lloc a la plaça del Tirant lo Blanc de l'Alcúdia una jornada històrica per al món muixeranguer. Es tracta del primer aplec organitzat per la Federació Coordinadora de Muixerangues, que va reunir dèsset de les trenta colles que formen part d'aquesta associació per a oferir un espectacle multitudinari amb més de mil muixeranguers i muixerangueres alçant figures i torres humanes en tres rondes diferents.

L'acte començà de matí a la Casa de la Cultura amb quatre ponències al voltant de diversos aspectes tècnics i socials de l'àmbit de les muixerangues, i a partir de les cinc de la vesprada, la festa es traslladà a la plaça per a gaudir de l'actuació, que va comptar amb la colla Els Negrets de l'Alcúdia com a amfitriona i amb la participació de les muixerangues de Xàtiva, la Vall d'Albaida, Guadassuar, Alacant, la Safor, Castelló, Cullera, els Ports, la Jove Muixeranga de València, la Nova Muixeranga d'Algemesí, o colles més noves com La Torrentina, El Campello, Vinaròs, Sueca i Barcelona.

A més, de manera excepcional, el públic tingué l'oportunitat de veure en directe la convidada d'honor, la Mojiganga de Titaïgues, que sols actua cada 7 anys en les Fiestas Gordas de Titaigües i va acceptar participar en la jornada aprofitant que coincidia amb dels seus anys d'actuació. Així, la Federació Coordinadora de Muixerangues senta un precedent per a la història amb la celebració d'aquest primer aplec, que pretén esdevindre un espai de trobada amb una celebració biennal perquè els muixeranguers i les muixerangueres puguen compartir experiències.

Pau Pertegaz, president de la Federació Coordinadora de Muixerangues, s'ha mostrat satisfet amb el transcurs de la jornada i el creixement que ha tingut el món muixeranguer en els darrers temps: "És l'actuació més nombrosa de la història de les muixerangues i estem plens de satisfacció".

També et pot interessar

stats