L'alcoià Javier Darias, Premi Nacional de Música en Composició

És el quart valencià que obté el reconeixement del Ministeri de Cultura i Esports en aquesta categoria.

Javier Darias
Javier Darias

El compositor alcoià Javier Darias ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Música 2018 en la categoria de Composició. L'altra categoria, la d'Interpretació, ha sigut per al Quartet Quiroga, que homenatja el violinista gallec.

Presidit per la directora general de l'INAEM, Amaya de Miguel, acompanyada per Patrick Alfaya, Alicia Lázaro, Elena Mendoza, Antonio Moral, Félix Palomero, Pilar Rius, Antonio Garde, Teresa Catalán i Rosa Torres-Pardo –les guanyadores de l'any passat–, el jurat ha destacat la "calidesa i solidesa" de l'obra de Javier Darias, la llarga trajectòria que presenta en l'àmbit de la creació i que es va iniciar en els setanta amb treballs multidisciplinars i la seua contribució investigadora en matèria escalística, harmònica i formal que recull en els dos volums del seu tractat Lêpsis.

El compositor alcoià és membre numerari de l'Acadèmia de la Música Valenciana i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i ha contribuït a la creació de diverses orquestres com la Simfònica d'Astúries, la Real Filarmónica de Santiago, la del Palau de les Arts de València o la simfònica de Tenerife i Galícia. Darias, premiat amb 30.000 euros, ha declarat que "és una cosa que no s'espera perquè el treball de creació és suficientment satisfactori. I la mateixa obra que fas et dona tota la felicitat".

Es tracta del quart compositor valencià que obté el Premi Nacional de Música en la categoria de Composició. El primer va ser l'alacantí Rafael Rodríguez Albert l'any 1952, i que va tornar a ser guardonat al 1961. L'any 1983, el reconeixement va ser per al saguntí Joaquim Rodrigo i, en 2008, per al vinarossenc Carles Santos.

El compositor alcoià Javier Darias, que es va iniciar als anys setanta amb treballs multidisciplinaris–-noves grafies, instruments preparats o feed-back o la investigació amb un altre fons sonor– continua col·laborant en diferents manifestacions artístiques com ara pintura, escultura, dibuix i collage, pintura electrogràfica, poesia-acció, visual, haiku o propostes conceptuals.

Darias, que va estudiar Composició amb Patricio Galindo a València i Juan Hidalgo a Madrid, és també químic especialitzat en ceràmica en el Departament de Silicats de la Facultutat de Ciències de València. Les seues obres orquestrals i de cambra estan editades en nou discos monogràfics. Les simfonies han sigut publicades per l'editorial EMEC i compta també amb diferents gravacions videogràfiques.

També et pot interessar

stats